<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Apr 17, 2019

Rusland wil helikopters bouwen met Turkije

Rusland ziet de mogelijkheid om gezamenlijk helikopters te produceren met Turkije.

Dat liet CEO Andrey Boginsky van Russian Helicopters in een exclusief interview weten tijdens de vergadering van de Turkse en Russische president in Moskou maandag.

Boginsky bezocht vorige week Turkije om met potentiële helikopterkopers te praten. Vorig jaar ondertekenden Rusland en Turkije een akkoord over drie Ka-32 brandblushelikopters, maar volgens de Russische bestuursvoorzitter voldoen de cijfers niet aan de echte behoeften van Turkije.

“Ik zeg dat niet omdat we ze verkopen, maar vanwege onze eerdere ervaring met andere landen”, legde hij uit. “Neem het voorbeeld van Zuid-Korea, waar het grondgebied veel kleiner is dan het grondgebied van de Turkse Republiek. Maar er zijn daar ongeveer 50 van deze helikopters in gebruik.”

Boginskiy prees het potentieel van de Turkse markt en stelde voor meer samenwerkingsgebieden te verkennen. “Dit [Ka-32]-contract vond plaats dankzij de steun van het Russische exportcentrum. Deze machines worden geleverd onder een kredietregeling. We zien de Turkse markt natuurlijk als een van de meest veelbelovende.”

Omdat Turkije al ervaring heeft in het gezamenlijk produceren van helikopters met Italië, kan hetzelfde met Rusland worden gedaan, zei Boginsky. “We kennen de succesvolle ervaring van onze Turkse collega’s bij het produceren van gevechtshelikopters met de hulp van collega’s uit Italië. We zien ook vooruitzichten in de civiele sector en afhankelijk van onze doelen en doelstellingen hebben we verschillende soorten helikopters, dus we zijn open voor suggesties.”

Russian Helicopters zou ook componenten kunnen gebruiken die in Turkije zijn geproduceerd, liet Boginsky weten. “Turkse lucht- en ruimtevaartbedrijven maken verschillende componenten en Rusland is bereid om ze te gebruiken of eindproducten te kopen, om ze samen met de Turkse kant te certificeren. Zo kunnen Russische helikopters met Turkse onderdelen worden verhandeld naar landen waar Turkije sterke handelsbetrekkingen heeft, zei hij.

“Als we Turkije en Iran met elkaar vergelijken, hebben de landen ongeveer dezelfde populatie, maar per gebied is Iran twee keer zo groot”, zei hij.

“Maar Iran heeft niet twee keer zoveel civiele helikopters als Turkije, maar vier of vijf keer, volgens onze berekeningen. Dus het potentieel van de Turkse Republiek is enorm. Als de Turkse overheid dergelijke programma’s begint te ontwikkelen als brandbestrijding, dan denken we dat het waarschijnlijk 50 tot 70 helikopters nodig zal hebben.”

Alle landen lijden aan bosbranden die aanzienlijke schade aanrichten, vertelde de Russische CEO, maar helikopters kunnen dergelijke vernietiging helpen minimaliseren of zelfs voorkomen.

Verkeersongevallen zijn een ander gebied waar helikopters levens kunnen helpen redden, stelde hij. “Twee jaar geleden lanceerden het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Industrie en Transport een gezamenlijk programma voor de medische evacuatie van slachtoffers, onder meer van verkeersongevallen. Als Turkije een soortgelijk programma is gestart, hebben we betrouwbare Ansat-helikopters met twee motoren die al in Rusland hebben gewerkt en hun doeltreffendheid hebben bewezen.”

De helikopters zijn flexibel, dus medische apparatuur gemaakt in Turkije kan daar worden geïnstalleerd, evenals andere apparaten, om levens te redden, aldus Boginsky.

Gökbey

Turkije heeft ook een eigen helikopterprogramma lopen. Het vliegtuig van eigen makelij kreeg eind vorig jaar de naam ‘Gökbey’. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – MOSKOU | Gepubliceerd: 17-04-2019

Apr 17, 2019
Loading posts...