<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Oct 11, 2018

Rutte wil Turkije-deal met Afrika

Premier Mark Rutte wil een vluchtelingendeal met Afrika sluiten die soortgelijk is als de afspraken die met Turkije zijn gemaakt in het indammen van vluchtelingen die vrijwillig koers zetten richting Europa.

Dat zei Rutte woensdag tijdens een bijeenkomst met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Den Haag.

Er zijn inspanningen om samen met Duitsland de overeenkomst die met Turkije is gesloten ook met Afrikaanse landen te sluiten, zei de Nederlandse minister-president. Over de vluchtelingendeal met Turkije zei Rutte dat “er vooruitgang is geboekt”.

Rutte benadrukte dat er cruciale besluiten nodig zijn om het vluchtelingenprobleem verder aan te pakken. Ook is een centrum nodig dat bepaalt welke vluchtelingen, die alsnog het Europese continent bereiken, mogen blijven en welke terug worden gestuurd, aldus Rutte.

Turkije

Eind juni kwam Turkije met een waarschuwing aan Afrikaanse landen. “Ik zou onze Afrikaanse vrienden willen waarschuwen voor het voorstel van Rutte”, tweette toen de voormalige minister van EU-Zaken Ömer Çelik, nu woordvoerder van de Turkse regeringspartij.

“We kunnen u uit onze eigen ervaringen vertellen met welke cosmetische excuses de EU haar toezeggingen van de verklaring van 18 maart 2016 – onze migratiedeal – niet nakomt”, legde hij uit. (LEES meer)

Deze week benadrukte Turkije nogmaals dat de EU afspraken niet nakomt en ook de beloofde zes miljard euro nog steeds niet heeft betaald. Turkije heeft tot nu toe uit eigen zak 33 miljard dollar besteed aan de opvang van Syrische vluchtelingen. Bovendien is de Europese hulp niet bedoeld voor Turkije, maar zou rechtstreeks naar de vluchtelingen gaan. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – DEN HAAG | Gepubliceerd: 11-10-2018

Oct 11, 2018
Loading posts...