<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 17, 2019

Sancties EU verenigen Turkije, oppositie kwaad op Europa

Het EU-besluit Turkije te sanctioneren wegens gasboringen bij het eiland Cyprus, heeft de Turkse oppositie verenigt met de regering. De Republikeinse Volkspartij (CHP) verdedigt de gasboringen en beschuldigt de EU met het hanteren van een dubbele maat.

CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu reageerde dat “Turkije alles op het spel zal zetten om de rechten van Turks-Cyprus te verdedigen”. “Daar hoeft niemand zich zorgen om te maken. We hebben ook rechten in het Oostelijke Middellandse Zeegebied.”

Kılıçdaroğlu haalde ook uit dat Europa altijd hypocriet is geweest tegen Turkije. “Ze zijn nooit oprecht geweest. Ze zouden zogenaamd voor vrede zorgen op Cyprus. De EU is driemaal toe in de fout gegaan. Waarom houdt de EU zich niet aan beloftes? Waarom mag Grieks-Cyprus in de EU, terwijl in protocollen duidelijk staat dat kandidaten geen grensproblemen mogen hebben?”, vroeg de voorzitter van de grootste oppositiepartij zich af.

Kılıçdaroğlu was nog niet klaar met uithalen: “Er wordt gedreigd met sancties. Die verwerpen we met klem. Laat ze maar doen wat ze willen. Zolang de EU een dubbele maat hanteert tegen Turkije, zijn ze waardeloos in dit land. Niet denken dat ik dit alleen in Turkije zeg, ik zeg dit ook recht in gezichten van EU-ambtenaren en hoge officials.”

CHP-vicevoorzitter Ünal Çeviköz zegt in een reactie het EU-besluit onacceptabel te vinden. “Ze dragen zo niet bij aan vrede op Cyprus.”

Het EU-besluit Turkije te sanctioneren wordt ook op regeringsniveau niet serieus genomen. Als reactie laat Turkije weten meer gasboringen te gaan verrichten in de regio zolang EU dreigt en Grieks-Cyprus niet bijdraagt aan vredesoplossingen.

Ankara laat ook weten dat de EU afhankelijk is van Turkije en maar beter geen hoge toon kan aanslaan door te dreigen niet meer op hoog niveau te zullen spreken met Turkije [vluchtelingendeal] en te gaan inkorten op financiële ontwikkelingssteun, wat al eerder is gedaan. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 17-07-2019

Jul 17, 2019
Loading posts...