<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 09, 2018

Saudi-Arabië levert moordteam Khashoggi niet uit aan Turkije

Saudi-Arabië zal de verdachten in de Jamal Khashoggi-moordzaak niet uitleveren aan Turkije.

Dat zei de Saudische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir zondagavond tijdens de persconferentie van de 39e bijeenkomst van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC). “We leveren onze burgers niet uit.”

Al-Jubeir zei dat de schuldigen zijn doorverwezen naar het kantoor van de Saudische officier van justitie. Hij gaf verder geen commentaar op het juridische proces en zei dat het parket zijn eigen woordvoerder heeft.

Bovendien staat volgens de minister Saudi-Arabië open voor enig bewijs “om het onderzoek te ondersteunen zodat elk detail over de zaak bekend wordt”.

Een rechtbank in Istanbul vaardigde woensdag arrestatiebevelen uit voor twee voormalige Saudische functionarissen voor de moord op Khashoggi.

De beslissing van de rechtbank kwam nadat het hoofdofficier van Istanbul de arrestaties eiste van Saud al-Qahtani, de hoogste assistent van de kroonprins, en Ahmed al-Asiri, voormalig vicevoorzitter van de Saudische inlichtingendienst, voor hun vermeende betrokkenheid bij de moord.

Khashoggi, een Saudische prominente journalist die bij The Washington Post werkte, werd op 2 oktober in het Saudische consulaat in Istanbul vermoord. Na weken te hebben beweerd dat hij het consulaat in levenden lijve had verlaten, gaf de Saudische overheid later alsnog toe dat hij daar was gedood en beschuldigde ‘een groep malafide Saudische agenten’ van de moord.

Na een koninklijk besluit ontsloeg Saudi-Arabië vijf hoge functionarissen, waaronder Al-Qahtani en Al-Asiri.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA beweert dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman de opdracht gaf tot de moord. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – RIYAD | Gepubliceerd: 09-12-2018

Dec 09, 2018
Loading posts...