<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Apr 19, 2015

Terugblik op succesvolle HOTIAD Summit 2015

De Turks-Nederlandse ondernemersorganisatie HOTIAD organiseerde in de afgelopen dagen een conferentie in Sociëteit De Witte in Den Haag met als onderwerp “Nederland en Turkije, ondernemers zijn de bruggenbouwers.”

De conferentie is druk bezocht door mensen uit de zakenwereld. Ook waren er delegatieleden uit Turkije aanwezig samen met de Turkse vicepremier Numan Kurtulmuş en Naci Koru, waarnemend minister van Buitenlandse Zaken van Turkije.

Voorzitter VNO-NCW Hans de Boer, voorzitter HOTIAD Hikmet Gürcüoğlu, en Bahadır Kaleağası van TUSIAD, internationaal verantwoordelijke van de Turkse Associatie van Industriëlen en Zakenlieden en Tjerk Opmeer van Directie Internationaal Ondernemen hebben het belang van handel tussen Nederland en Turkije toegelicht.

Ferry Mingelen, het icoon in de politieke verslaggeving op de Nederlandse televisie, heeft de middag succesvol begeleid. Ook trad cabaretier en televisiepresentator Jörgen Raymann op om de zakenwereld een spiegel voor te houden.

In het panelgesprek van de dag zijn zakenvrouwen Pınar Eczacıbaşı en Semiha Ünal en zakenmannen Ronald Batstra en Umut Canbaz met elkaar in gesprek gegaan en zijn er ervaringen uitgewisseld.

web237r71234

De vicepremier van Turkije, Numan Kurtulmuş, vertelde dat hij hoopt op een nog sterkere samenwerking met Nederland. “Als we terugkijken in de geschiedenis kunnen we zien dat we een sterk vriendschappelijke band hebben met de Nederlanders. We hebben in 2012 het 400-jarig jubileum van de vriendschap tussen Turkije en Nederland gevierd.”

In 1612 was het Ottomaanse Rijk, de voorloper van het huidige Turkije, het eerste land ter wereld dat de soevereiniteit van Nederland officieel erkende.

Kurtulmuş: “In 2002 was de handelsvolume tussen Nederland en Turkije 2,4 miljard dollar. Dat is nu 7,2 miljard dollar. Beide landen willen hier 15 miljard dollar van maken. We hopen en zijn van mening dat dit gehaald zal worden.”

Kurtulmuş vertelde verder over de Turken in Nederland, gaf cijfers over de ontwikkeling van Turkije en had het over zijn kijk hoe er een betere wereldvrede kon ontstaan door voorbeelden uit de geschiedenis te geven. De toespraak van Kurtulmuş zorgde voor veel applaus.

web23412r234r143

Voorzitter VNO-NCW Hans de Boer vertelde over de handelsrelaties tussen Turkije en Nederland: “We hebben met groeicijfers te maken gehad waar Turkije om lacht. We moeten net als Turkije streven naar de eerste plek in de top economieën, dat kan namelijk met onze Nederlandse economie.”

web238r41234r143

Voorzitter HOTIAD Hikmet Gürcüoğlu vertelde over de rol van HOTIAD: Nederland en Turkije werken steeds meer samen op economisch vlak. De handel tussen Nederland en Turkije is in afgelopen 10 jaar verdriedubbeld. De economische groei en enorme afzetmarkt biedt veel opties voor de Nederlandse ondernemingen in Turkije. Bovendien is door de snelgroeiende mobiliteit de interesse van Turkse ondernemers om in Nederland te investeren gegroeid. Internationale handel, duurzaam ondernemen, investeringen, acquisitie en innovatie worden met de dag interessanter voor ondernemers in Nederland en Turkije. De HOTIAD-leden voelen zich betrokken en verantwoordelijk om dit thema op te pakken. Wij beschouwen onszelf als Nederlanders, maar ook Turks. Wij zijn goed bekend met de mogelijkheden in Nederland en Turkije. We willen dat Nederland gaat profiteren van de mogelijkheden dat voor het oprapen liggen in Turkije. De economische groei in Turkije heeft veel indruk gegeven aan Turks-Nederlandse ondernemingen. De ondernemers die hun wortels in Nederland en Turkije hebben kennen alleen voordelen. Zij hebben een streepje voor. Dit hebben ze in contacten met de mensen, de taal, handelsrelaties en cultuur. Ze kennen de regels van beide landen.”

HOTIAD is van mening dat de economische groei in Turkije zijn vruchten begint af te werpen in Nederland. “Veel Turkse ondernemers uit Turkije investeren graag in Nederland. De Nederlandse ondernemers investeren al jaren in Turkije. Door de snel groeiende mobiliteit zal het investeren voor ondernemers in deze twee landen alleen maar toenemen. De Turks Nederlandse ondernemers spelen een cruciale rol bij het investeren in Turkije en in Nederland. Deze ondernemer profiteert van beiden landen en kan gezien worden als springplank over en weer,” vindt de ondernemersorganisatie.

DSC07791

 

© Turksemedia.nl | Ak Ajans Nederland

 

 

Apr 19, 2015
Loading posts...