<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 13, 2017

Turken snelst naar getroffen Noord-Irak; Iraakse Koerden bedanken Turkije

De Turkse hulporganisatie Rode Halve Maan (Kızılay) en staatsorganisatie voor rampenbestrijding AFAD zijn toegesneld naar Noord-Irak nadat het grensgebied van Iran-Irak zondag door een zware aardbeving (7,3) is getroffen. Daarbij zijn zeker meer dan 400 doden gevallen. Meer dan 6.700 mensen raakten gewond.

De Turkse hulp was kort na de aardbeving in de nachturen al onderweg. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan liet maandag op de luchthaven van Istanbul weten dat inmiddels vijftig vrachtwagens vol hulpgoederen uit Turkije Irak is binnengereden. De hulpgoederen bevatten onder andere voedselpakketten, tenten en dekens. Ook is een groep van Turkse hulpmedewerkers aanwezig om mee te helpen met zoeken naar overlevenden.

Dank

De gouverneur van het gebied dat het zwaarst is getroffen, Darbandikhan, reageert “de Turken zeer dankbaar te zijn die snel te hulp zijn geschoten”.

De Koerdische regionale regering (KRG) laat via woordvoerder Sefin Dizay weten “de Turkse AFAD en Kızılay speciaal te bedanken voor de hulp.” De AFAD en Kızılay waren het snelst ter plekke.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn steun uitgesproken aan Irak.

Iran

Turkije staat ook klaar om Iran te helpen, mocht dat verzocht worden, en volgt de ontwikkelingen in het getroffen gebied.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – IRAK | Gepubliceerd: 13-11-2017

Nov 13, 2017
 • Turkse Turk

  Turkije heeft een van de beste nood Hulp backup van de wereld. Ze reageren zeer snel en bieden professionele hulp en ondersteuning aan.

  Tevens is Turkije nummer 1 in verhouding tot het inkomen betreft ontwikkelings Hulp geven. In absolute getallen na usa nummer 2 . Verschil is enkele honderden miljoenen.

 • Ozturk

  Dit is wat onze ‘vrienden’ van de NOS erover te melden hadden in het 8 uur journaal (ergens als 5e onderwerp terloops gemeld):
  ‘Volgens ‘een hulporganisatie ter plaatse’ is de ravage enorm en zijn er doden en veel gewonden gevallen. Hulp is gearriveerd.’

  Uiteraard geen woord over het feit dat de betreffende hulporganisatie de Turkse Rode Halve Maan is, en dat de hulp die arriveerde uit Turkije kwam.
  Stel je eens voor dat de NOS iets positiefs zou zeggen over Turkije…! Dat kan natuurlijk niet.

  Daar waar bij andere rampen / aanslagen / calamiteiten etc. altijd met een kaarsje wordt gezocht naar betrokken Nederlanders of Nederlandse ooggetuigen, om vervolgens te melden dat er bijvoorbeeld ’12 doden zijn gevallen’ en dat ‘ook de Nederlandse Bert Gasklep in de buurt was’, die dan vervolgens uitgebreid aan het woord komt om, ja wat eigenlijk, helemaal niks relevants bij te dragen, wordt hier de complete Turkse bijdrage zorgvuldig buiten beeld gelaten.
  Jammer dat de vele vrachtwagens met hulpgoederen allemaal waren uitgedost met Turkse vlaggen als stille verslaggevers, om de kijker tóch te melden wie de toegesnelde partij was.

  Natuurlijk, je zou kunnen stellen dat het voor het Nederlandse nieuws niet zo belangrijk is, maar diezelfde NOS is er altijd wél als de kippen bij om als het ook maar even kan met naam en toenaam Turkije aan de schandpaal te nagelen.
  Bij ieder politiek nieuwsbericht over Turkije wordt steevast in de laatste alinea tot vervelens aan toe herhaald dat er ‘na de coup 10.000en arrestaties zijn verricht en meer dan 100.000 mensen zijn ontslagen’.

  Dan vind ik dat de NOS ook wel eens een keer Turkije positief mag noemen als dat aan de orde is, zoals hier.
  Vooral omdat het helemaal niet zo normaal is dat niet de Iraakse, maar Turkse regerings- en hulpdiensten als eerste te hulp schoten, terwijl Halepce toch echt in Irak ligt. En ook niet zo vanzelfsprekend, omdat nog geen maand geleden de Noord-Iraaks Koerdische regering met de Turkse regering overhoop lag vanwege het referendum.
  Andermaal bewijs dat onze publieke nieuwsdienst absoluut subjectief het nieuws brengt.

  The Day After gaat het op het NOS journaal vooral over ‘nepnieuws uit Rusland’ (niet bewezen, maar toch een dankbaar onderwerp, want na Turkije is Rusland nummer 2 op het NOS-lijstje van te bashen landen). Geen aandacht meer voor de ramp op de grens van Irak/Iran, wat toch ‘de meest verwoestende ramp van 2017 tot nog toe’ werd genoemd.
  Omdat er geen Nederlandse hulp wordt geboden en er geen Nederlandse hulpverlener voor de camera kan worden gesleept, gaan we over tot de nietszeggende Nederlandse orde van de dag.

  Laat ik vanaf dit medium in ieder geval de nabestaanden sterkte wensen bij hun verliezen, en de gewonden spoedig herstel wensen.

  Ooit, vroeger, toen stond ons Nederland altijd vooraan om hulp te verlenen bij dit soort calamiteiten, of er werd wel een inzamelavond via Giro 555 opgezet. Maar ja, het zijn ‘maar Iraakse Koerden hè?’ Die gaan wij niet helpen. Zij moeten ons wél helpen en hun leven geven terwijl ze strijden tegen strijders van DAESH die anders in Nice, Berlijn en Parijs west-Europeanen met een truck platwalsen.

  Nederland, oh mijn Nederland… wat zak je af als land en als volk… ik ben zó teleurgesteld!

 • Ibrahim

  Heer Ozturk.

  Helemaal mee eens!

 • Deli Balta

  Ik ben het ook met je eens!..mooi stukje tekst met alleen de waarheid…ik verspil mijn kostbare tijd niet aan hypocriet nos..

 • Turkse Turk

  Je drukt alles zeer fijntjes en precies uit zoals ze ervoor staan. Een gemiddelde NL er die politiek geïnteresseerd is en vol met dogma s en vooroordelen zit zonder een sterke gevoel van gerechtigheid zal na het lezen van zulk tekst de Turken extra haten en voor van alles uit maken… omdat de Turk zeer mooi de waarheid rustig kan onderbouwen en pijnlijk de vinger kan wijzen op de zere plek. Oei.

  Ik hoop dat er rechtgechapen Nederlanders zijn die de waarheid en de onderbouwing daarvan onder ogen durven te nemen.

Loading posts...