<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Apr 08, 2022

Turken zetten laatste grote stap in eigen gasproductie

Het vinden van aardgas in de zee is al een lastige taak die weinig landen kunnen realiseren. De volgende moeilijke stap is gebruiksklaar maken van gevonden aardgas: vrijdag zette Turkije ook op dat gebied een enorme stap.

Het grote onderzoeksschip Yavuz is met grote controleapparatuur en -systemen en een 65 ton zware, zes meter brede en vijf meter lange gasklep aan boord vanuit Haven Filyos in de provincie Zonguldak vertrokken richting de Turkali-2-boorput in de Zwarte Zee. De systemen en apparatuur worden met robotarmen geplaatst op de zeebodem om zo het gas ook daadwerkelijk op te pompen en daarna gebruiksklaar te maken. Daar ging een voorbereiding van zes maanden vooraf.

“Drie jaar geleden zwaaiden wij dit schip uit met de hoop voor aardgasvondsten”, zei de Turkse energieminister Fatih Dönmez tijdens de uitzwaaiceremonie. “Nu zijn we trots dat we dat goede nieuws voor ‘het Grote en Machtige Turkije’ hebben kunnen brengen: 540 miljard kuub gas. We zeiden eerder dat we dat gas zouden vinden en Allah heeft ons geholpen en gegeven waar we op hoopten.”

Dönmez verklaarde dat ze goede resultaten hebben bereikt dankzij hun harde werk en inzet in de tussenliggende drie jaren. “Natuurlijk zijn dit niet dingen die van vandaag op morgen gebeuren [vinden en ingebruikneming]. Deze successen zijn het product van een langdurige, zorgvuldige en gedetailleerde planning, strategie en acties zowel aan tafel als in het veld. Dat kan natuurlijk niet één persoon. Deze successen zijn tenslotte voor ons allemaal, onze 84 miljoen burgers, heel Turkije. Dit goede nieuws is ook voor toekomstige generaties.”

De Turkse minister benadrukte nogmaals het hoofddoel: “Dat we in 2023 als ons eigen gas uit de Zwarte Zee kunnen leveren aan ons volk. Ik wens al ons personeel dat op ons boorschip zal werken veel succes toe. Moge Allah jullie bijstaan.”

Filyos

Het aardgas zal naar de technologische valley genaamd Filyos getransporteerd en opgeslagen worden. Dat idee stond op een 150 jaar oud rapport van de Ottomaanse Sultan Abdulhamid II.

Turkije heeft eerder zelf nieuwe onderzoeks- en boorschepen aangeschaft en alle boorwerkzaamheden zelf verricht nadat Turkije eerder is misleid door buitenlandse bedrijven, welke meldden dat “er in de regio geen gasvelden zouden bestaan”. Turkije ontdekte in 2020 zo’n 405 miljard kuub gas in de Zwarte Zee. In 2021 kwam daar nog eens 135 miljard kuub bij. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 08-04-2022

Apr 08, 2022
Loading posts...