<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Jan 06, 2019

Turkije bereikt volgende grote mijlpaal: eigen vliegtuigmotor

De Turkse motorindustrie voor vliegtuigen heeft deze week de asturbinemotor van volledig eigen makelij, de TS1400, succesvol getest. De gasturbine leverde de verwachte resultaten en gaat de Turkse helikopter Gökbey van stuwkracht voorzien.

De motortest kreeg hoog bezoek van de Turkse minister van Technologie, Mustafa Varank, en gouverneur Özdemir Çakacak van Eskişehir, waar de Turkse motorfabriek TEI (Turkish Engine Industries) is gevestigd. Zij kregen ook de nodige briefing van TEI-directeur en professor Mahmut Faruk Akşit

“Deze turboshaftmotor is volledig door TEI-ingenieurs ontwikkeld. Dit is een zeer grote stap om onafhankelijk te worden”, sprak Varank tijdens de ceremonie. “Vandaag hebben we het over een (vliegtuig)motor op wereldniveau waar we trots op kunnen zijn. We ontwikkelen niet alleen de motor zelf, maar ook het design, test en productieplatform.”

Dankzij de TS1400 heeft Turkije ook binnenkort zijn eigen straaljagersmotoren en turboprops, liet de Turkse minister weten. “Onze defensie-industrie is voortaan voor 65 procent geheel zelfvoorzienend. Afgelopen 16 jaar zijn 700 nieuwe patenten aangevraagd [door Turkse ingenieurs]. Ons doel: een volledig onafhankelijke defensie-industrie. We zetten alles op alles in om Turkije technologisch superieur te maken.”

In december kreeg de Turkse helikopter van volledig eigen makelij de naam Gökbey. (LEES meer + FOTO’S)

Turkije werkt ook hard aan een eigen straaljager, die al in 2023 de lucht in moet. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ESKİŞEHİR | Gepubliceerd: 06-01-2019

Jan 06, 2019
Loading posts...