<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 13, 2018

Turkije bewijst onafhankelijkheid rechtspraak met vrijlating Brunson

De beslissing van de Turkse rechterlijke macht om de Amerikaanse christelijk-zionistische predikant Andrew Brunson vrij te laten, was een onafhankelijk besluit, reageerde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. Brunson is veroordeeld tot minstens drie jaar cel en zat al sinds 2016 in voorarrest. Hij kwam vrijdag op vrije voeten en vloog als eerste bestemming niet naar de VS, maar naar Duitsland.

“Beste Trump, zoals ik altijd benadruk, de Turkse rechterlijke macht heeft een onpartijdige beslissing genomen”, schreef Erdoğan zaterdag op Twitter, verwijzend naar de enorme media-desinformatie over de Turkse rechtspraak, die “niet onafhankelijk” zou zijn.

Erdoğan zei ook dat hij hoopt dat Turkije en de VS de samenwerking zullen voortzetten die beide bondgenoten verdienen, eraan toevoegend dat de landen “gezamenlijke inspanningen leveren tegen terroristische groeperingen, met name de PKK, Daesh en FETO”.

De opmerkingen van de Turkse president kwamen naar aanleiding van Trump die hem bedankte op Twitter voor de vrijlating van Brunson en citeerde: “Ik wil president Erdoğan bedanken voor zijn hulp!”

Naar aanleiding van aantijgingen van de media dat er sprake was van een deal voor de vrijlating verklaarde Trump: “Er is GEEN DEAL gemaakt met Turkije voor de vrijlating en teruggave van dominee Andrew Brunson.” De Amerikaanse president schreef ook: “Er is echter grote waardering namens de VS, wat zal leiden tot goede, misschien wel grote, relaties tussen de Verenigde Staten en Turkije!”

Brunson werd gearresteerd in december 2016 en stond in Izmir terecht wegens lidmaatschap bij de Fetullah Terrorist Organization (FETO), de groep achter een verijdelde staatsgreep eerder dat jaar. Ook zou Brunson samenwerken met de PKK en aan spionage doen.

Nadat hij in juli werd overgeplaatst van de gevangenis naar huisarrest, werd Brunson op vrijdag veroordeeld tot iets meer dan drie jaar gevangenisstraf, maar vrijgelaten vanwege de tijd die hij had gediend en zijn goed gedrag tijdens de hechtenis. Aan hem werd wel 35 jaar geëist. Hij vertrok naar Duitsland met een privévliegtuig.

Turken

Er heerst onder Turken grote gemende gevoelens over de vrijlating. Deskundigen melden dat Turkije de rug recht heeft gehouden tegen de VS, die al in augustus middels een deadline vrijlating eiste, en ondertussen heeft aangetoond wat voor een manipulatief betaalmiddel de dollar is. Daarbij zijn nieuwe blijvende besluiten genomen tegen de dollar.

Ook wordt benadrukt dat “de belangrijke man voor de VS al bijna drie jaar in voorarrest zat en al die tijd dus is vastgehouden door Turkije” en met de komst van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, volgens Turkije een evangelist (christelijk-zionist), hij er een “persoonlijke zaak” van heeft gemaakt.

“Het is de zionistische en evangelische mentaliteit die de VS leidt tot dreigtaal. Dat is onacceptabel. Turkije vervolgt zijn eigen pad en zal zijn vrijheden en rechterlijke onafhankelijkheid niet laten beïnvloeden”, zei Erdoğan in augustus.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 13-10-2018

Oct 13, 2018
Loading posts...