<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Dec 23, 2020

Turkije boort verder en dieper in Middellandse Zee

Turkije zal zijn booractiviteiten in het oostelijke Middellandse Zeegebied en het eigen continentaal plat dat door de Verenigde Naties (VN) is erkend, vervolgen.

Woensdag vertrok het seismische onderzoeksschip Oruç Reis, inmiddels wereldwijd bekend door internationale media-aandacht, samen met twee andere schepen vanaf de haven in Antalya. Oruç Reis meerde op 30 november aan in Antalya nadat de eerste zoekfase was voltooid en voor onderhoud.

De Turken hebben hun Navtex, een maritiem waarschuwingsbericht, verlengd tot 15 juni 2021. Dat zeegebied dient niet betreden te worden omdat onderzoek of een oefening gaande is.

Het Turkse schip kan tot 8.000 meter diepte 3D kijken en tot 15.000 meter 2D.

Hoogopgelopen spanningen

De Europese Unie (EU) kan de Turkse zoektochten naar olie en gas in de Middellandse Zee niet hebben en claimt dat Turkije ‘illegaal in Griekse wateren’ zoekt. Ankara claimt dat het in zijn eigen gebied zoekt en verwijst de EU door naar de VN die het continentaal plat van Turkije erkent. Ook zijn de Griekse claims tegen het internationaal recht.

Ook benadrukt Turkije in officiële woorden dat het zich niet laat bestelen en opsluiten door Griekenland en co (voornamelijk Frankrijk). (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 23-12-2020

Dec 23, 2020
Loading posts...