<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Jan 20, 2021

Turkije bouwt grootste stuwdam van Europa in Diyarbakır

In de zuidoostelijke Turkse provincie Diyarbakır wordt druk gebouwd aan nieuwe stuwdammen, tevens een van de megaprojecten van Turkije. Het is het tweede grootste irrigatieproject van het land en omvat 23 irrigatiefaciliteiten en 8 waterdammen, waarvan eentje de grootste van Europa is in zijn klasse.

Het gaat om de Silvandam in het gelijknamige district aan de Batmanrivier. De stuwdam heeft als doel productie van waterkracht en irrigatie van een gebied van 245.000 hectare. De centrale krijgt een geïnstalleerd vermogen van zo’n 160 megawatt. Het damlichaam is 8,7 miljoen kubieke meter en de totale capaciteit maar liefst 7,3 miljard kuub.

In zijn klasse dammen met betonnen rotsvulling is Silvan met zijn hoogte van 175,5 meter tevens de hoogste in Europa. De jaarlijkse bijdrage aan de Turkse economie wordt bijna 2 miljard lira, omgerekend met de huidige koers zo’n 225 miljoen euro. Tevens zorgt het voor veel banen.

Momenteel wordt er tarwe, gerst en linzen verbouwd in de regio. De regio staat bekend om zijn vruchtbare grond, maar is relatief droog. Dankzij het nieuwe irrigatieproject komen daar gewassen zoals granen, katoen, maïs, groenten en zonnebloem bij.

Een deel van het project, de Başlardam en Erganidam, is inmiddels voltooid en wordt 23 januari in gebruik genomen.

Artvin

In de noordwestelijke provincie Artvin is Turkije ook druk bezig met de bouw van een megadam, de Yusufeli. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 20-01-2021

Jan 20, 2021
Loading posts...