<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 18, 2021

Turkije brengt Afrika bijeen in Istanbul

Turkije heeft zaterdag meer dan 100 ministers en 16 presidenten uit Afrika bijeengebracht tijdens de derde Turkije-Afrika Partnership Summit in de Turkse metropool Istanbul. De top duurt drie dagen en is geopend door de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

Het is een “groot onrecht” dat het Afrikaanse continent, met zijn 1,3 miljard inwoners, niet vertegenwoordigd is in de VN-Veiligheidsraad, zei de Turkse president in zijn toespraak.

Verwijzend naar zijn slogan, “de wereld is groter dan vijf”, benadrukte de Turkse leider dat de inspanningen van Turkije ook bedoeld zijn voor zijn broeders en zusters in Afrika. Hij protesteert vaker tegen de niet-representatieve opzet van de VN-Veiligheidsraad.

“Ik geloof dat we onze krachten moeten bundelen zodat Afrika kan worden vertegenwoordigd in de Veiligheidsraad, zoals het verdient”, voegde hij eraan toe.

Erdoğan onderstreepte dat het een schande voor de mensheid is dat slechts 6 procent van de Afrikaanse bevolking is ingeënt tegen covid-19. “Turkije is van plan 15 miljoen vaccindoses naar Afrika te sturen.”

Wanneer Turkije’s vaccin van eigen makelij Turkovac toestemming krijgt voor gebruik in noodgevallen zal Ankara het in dienst stellen van de hele mensheid, inclusief Afrika, benadrukte de Turkse president. Hij onderstreepte dat Turkse ziekenhuizen in Somalië, Sudan en Niger mensen over het hele continent aan het behandelen en genezen zijn.

Handel

Erdoğan merkte op dat het handelsvolume van Turkije met Afrika vorig jaar de 25,3 miljard dollar overschreed. In de eerste 11 maanden van 2021 is dit cijfer al 30 miljard dollar geworden.

Hij zei verder dat de bilaterale handel dankzij gezamenlijke inspanningen eerst de 50 miljard dollar zal bereiken en dan verder kan stijgen tot 75 miljard dollar.

Opmerkend dat Turkse bedrijven in Afrika werkgelegenheid bieden aan ongeveer 25.000 mensen, zei hij dat de contracterende bedrijven van zijn land “1.686 projecten hebben ondertekend met een totale waarde van maximaal 78 miljard dollar in heel Afrika”.

Erdoğan zei dat ook de investeringen van Afrikanen in Turkije toenemen. “Turkije steunt deze investeringen van de Afrikaanse diaspora.”

Hij benadrukte dat de samenwerking tussen Turkije en Afrika gebaseerd is op wederzijds voordeel en benadrukte dat Ankara “onhandige en oriëntalistische” opvattingen over het continent verwerpt.

Relaties

De samenwerking op andere gebieden is ook in opkomst met 43 Turkse ambassades die momenteel in Afrika dienen, tegenover 12 in 2005. Ook het aantal Afrikaanse ambassades in de hoofdstad Ankara steeg van 10 naar 37.

“We hebben onze aanwezigheid over het hele continent uitgebreid met onze instellingen zoals TIKA (Turkish Cooperation and Coordination Agency), Yunus Emre Institute, Maarif Foundation, Anadolu Agency, Turkish Airlines en de Turkse Rode Halve Maan (Kızılay).”

Hij benadrukte ook dat de Turkse nationale luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines het continent helpt met de wereld te verbinden en voegde eraan toe dat het na de pandemie waarschijnlijk zijn vluchten naar Afrika zal stimuleren.

Turkije heeft zijn grootste diplomatieke vertegenwoordiging in Somalië. “In 2011 bezocht ik met mijn vrouw Somalië, waar de internationale gemeenschap haar ogen heeft gesloten voor het lot van miljoenen mensen. We hebben geprobeerd de aandacht van de wereld te vestigen op de humanitaire crisis in dit broederlijke land.”

Dit bezoek veranderde niet alleen het lot van Somalië, dat door sommigen als een ‘ingestorte staat’ wordt beschreven, maar ook van Oost-Afrika. “Samen hebben we de wereld laten zien dat een volk kan worden herboren uit de as wanneer de nodige steun wordt gegeven en oprechte inspanningen worden geleverd.” Turkije staat bekend om de wederopbouw van Somalië. (LEES meer + FOTO’S)

Solidariteit tegen terreur

De eerste prioriteit van Turkije moet het institutionaliseren, verdiepen en diversifiëren van de betrekkingen met Afrika zijn, stelde Erdoğan.

Hij noemde de veiligheidsproblemen op het continent en zei dat, als een land dat al bijna 40 jaar strijdt tegen separatistisch terrorisme, Turkije zich terdege bewust is van de veiligheidsuitdagingen waarmee Afrika wordt geconfronteerd.

“Organisaties als Boko Haram, Al-Shabaab en Daesh(/ISIS) zijn niet alleen een probleem voor een paar landen. Ze zijn de gemeenschappelijke vijand van iedereen. Er is geen onderscheid tussen FETO en de PKK en deze terroristische organisaties die onschuldige Afrikanen om het leven brengen”, aldus Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 18-12-2021

Dec 18, 2021
Loading posts...