<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Dec 04, 2022

Turkije brengt deel wereldmedia bijeen voor top tegen nepnieuws

In Turkije zijn meerdere internationale mediakanalen bijeengekomen om te spreken over nepnieuws en sociale media in de huidige tijd.

Deelnemers aan de tweedaagse top Stratcom in Istanbul behandelden mondiale onderwerpen op het gebied van strategische communicatie. Een vijftigtal sprekers uit meer dan 24 landen spraken voor een publiek van zo’n 3.000 gasten over het thema ‘Strategische Communicatie in Tijden van Onzekerheid’.

Onder de deelnemers was ook aanwezig Saadet Oruç, een van de adviseurs van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. Zij bedankte Turkije’s communicatiedirecteur Fahrettin Altun en zijn team “voor het organiseren van deze belangrijke top”.

Oruç, voormalig journalist, benadrukte dat traditionele media een cruciale rol kunnen spelen tegen het gecreëerde parallelle universum van het huidige tijdperk “simpelweg door feiten te controleren of de waarheid te verdedigen”.

Met behulp van moderne technologie kan een gebruiker van sociale media “zijn eigen, laten we zeggen, media maken”, legde ze uit. “Men kan zijn eigen waarheid creëren doordat een gebruiker van sociale media bijvoorbeeld thuis zit en iets tweet of gewoon zijn mening deelt.”

Door te wijzen op de “afstand” tussen de bron van de informatie en de realiteit, benadrukte Oruç het belang van het werk van traditionele journalisten.

Ze toonde een beruchte recente cover van het Franse satirische weekblad Le Canard Enchaine voor het WK in Qatar, waarop Qatarese voetballers als terroristen met wapens zijn afgebeeld en noemde dit “een voorbeeld van de Islamofobe kant van de westerse media”.

Ze bekritiseerde ook de terminologie in tal van voornamelijk westerse krantenkoppen over de terroristische aanslag van vorige maand in Istanbul en hoe ze de Koerden en de terreurgroep PKK verkeerd typeerden. “De PKK is een terroristische groepering, maar de Koerden maken deel uit van Turkije en genieten hun rechten in dit land”, onderstreepte ze.

Andere sprekers op het panel waren Frank Melloul, de CEO van het Israëlische i24news, Nadav Eyal, senior columnist voor het Israëlische dagblad Yediot Achronot, Borzou Daragahi van Britain’s Independent en Adesewa Josh van de Engelstalige nieuwszender TRT World.

In een eerder panel met als onderwerp “Hoe de waarheid luider te maken in de wereldpolitiek” bespraken panelleden hoe samenlevingen en instellingen desinformatie en zwarte propaganda bestrijden.

Onder de sprekers waren Caitlin Chin, een fellow bij het in Washington gevestigde CSIS Strategic Technologies, Radu Magdin, voormalig communicatieadviseur van de Roemeense premier, Fahd Hussain, speciale assistent van de premier van Pakistan op het gebied van openbaar beleid en strategische communicatie en Andrii Shapovalov, het hoofd van het Oekraïense centrum voor de bestrijding van desinformatie (CCD) onder de Nationale Veiligheidsraad.

Turkije

President Erdoğan liet in zijn boodschap weten dat Turkije een van de landen is die “het meest worden blootgesteld aan nepnieuws ter wereld vanwege zijn strategische ligging, het oorspronkelijke beleid dat het voert en zijn principiële standpunt over regionale en mondiale kwesties”. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 04-12-2022

Dec 04, 2022
Loading posts...