<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 19, 2018

Turkije brengt moslimlanden bijeen tegen Israël

Turkije heeft vrijdag moslimlanden met spoed bijeengeroepen in Istanbul. Aanleiding is het Israëlische geweld in Gaza, waarbij deze week 65 Palestijnen, waaronder kinderen en een baby, zijn gedood. Meer dan 3.000 Palestijnse betogers raakten gewond.

De lidstaten van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIS) hebben in een slotverklaring laten weten dat Israël met behulp van de VS misdaden pleegt in Gaza. Het Israëlische geweld is met klem veroordeeld. De OIS-lidstaten gaan samenwerken met internationale organisaties om Palestina te beschermen.

Ook is een oproep gedaan om Palestijnen internationaal te verdedigen. Daar is een vredesleger voor nodig, is te lezen in de verklaring.

Aan moslimlanden is gevraagd de landen die de ambassadeverhuizing van de VS erkennen economisch te boycotten. De internationale gemeenschap moet zo spoedig mogelijk een onafhankelijke commissie opstellen die de Israëlische daden oprecht onderzoekt, is gemeld.

“Israël dient verantwoording af te leggen voor de internationale rechtsmacht vanwege de moord op onschuldige mensen”, sprak de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan in zijn toespraak. “De Palestijnse kwestie is een zaak van alle moslims. Israël pleegt staatsterreur.”

“Onze geduld raakt op. Niemand zal ons moslims onze recht toedienen als we die niet zelf claimen. In Bosnië, Syrië, Rakhine (Arakan) en nog vele andere plaatsen hadden moslims gelijk. Maar wie won uiteindelijk? De onderdrukkers die de macht hebben. Het is tijd om dit corrupte en onrechtvaardige systeem te veranderen. Het Jeruzalem-plan van de VS is een voorbode van nog meer operaties (aanvallen) tegen de Islamitische wereld”, aldus Erdoğan.

De Turkse president roept ook joden die tegen zionisten zijn en christenen een houding aan te nemen tegen de Israëlische regering. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 19-05-2018

May 19, 2018
Loading posts...