<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 05, 2017

Turkije en Iran reageren zeer hard op ‘Israëlische vinger’ in Noord-Irak

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft naar aanleiding van de ontwikkelingen in Noord-Irak met Iran gesproken. Dat deed hij in de vorm van een staatsbezoek aan dat land. De nadruk is gelegd op de ‘lange arm van Israël’ in Noord-Irak.

Na Irak heeft ook Iran aangegeven niet te zullen toestaan dat er een tweede Israël komt in Noord-Irak. Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, sprak in aanwezigheid van de Iraanse president harde woorden naast Erdoğan.

“Het onafhankelijkheidsreferendum van de Iraaks-Koerdische regionale regering in Noord-Irak is een bedreiging voor de regio. Dit is verraad tegen de hele regio dat ook zijn invloed zal hebben op de buurlanden van Irak (Turkije en Iran)”, sprak Khamenei tijdens een persconferentie. “Iran en Turkije moeten alle maatregelen treffen. De gezamenlijke stappen van beide landen zijn erg cruciaal. De VS en Europa hebben een andere kijk op de ontwikkelingen. Amerika en Europa zijn niet te vertrouwen. Hier [referendum dat Irak verdeelt] zullen op de eerste plaats het zionistische regime van Israël en op de tweede plaats Washington van profiteren.”

“Sommige buitenlandse machten, en met name het zionistische Israël, willen een nieuw Israël stichten in de regio. We moeten dit samen voorkomen”, aldus Khamenei.

De Turkse president Erdoğan benadrukte dat de Israëlische geheime dienst Mossad achter het Koerdische referendum in Irak zit. “Zulke beslissingen genomen met Mossad aan tafel deugen niet en [zo’n referendum] kan (daardoor) niet legitiem zijn.”

Erdoğan gaf na zijn terugkomst in Turkije opnieuw aan “te zullen gaan zien wat de regering in Noord-Irak zal doen als Turkije [en Iran] alle wegen en kanalen zal dichtgooien.” Eerder zei de Turkse president in de richting van Iraakse Koerden dat “de Israëlische vlag hun niet gaat redden”. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – TEHERAN – TMC | Gepubliceerd: 05-10-2017

Oct 05, 2017
Loading posts...