<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Sep 26, 2017

‘Vlag van Israël gaat jullie niet redden’

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft dinsdag in Ankara opmerkelijke uitspraken gedaan over het omstreden referendum van de Iraaks-Koerdische leider Barzani. De Turkse regering zou tot op het laatste moment niet hebben verwacht dat Barzani een dergelijke fout zou maken.

“Onze betrekkingen waren nog nooit zo goed geweest met Noord-Irak. Zijn besluit, zonder overleg en een gesprek met ons, is letterlijk verraad tegen Turkije”, sprak Erdoğan. “We hadden tot het laatste moment niet verwacht dat hij zo’n fout zou maken. We hadden het mis. Jij [Barzani] leefde daar in vrede met je regionale regering. Ga zo door. Was het nodig om een andere weg in te slaan?”

De Turkse president benadrukte opnieuw dat de regionale Noord-Iraakse regering enkel steun krijgt van Israël. “Als de PKK al begint met feestvieren terwijl de stembussen nog niet eens zijn gesloten is daar geen sprake van onschuld of legitimiteit. Moge dat duidelijk zijn. Cijfers over opkomst en resultaat deugen niet. Dat hele referendum deugt niet. Men heeft de bevolkingsdossiers van de Arabieren en Turkmenen die daar leven vernietigd. Ze hebben hun verdreven uit hun woongebied.”

“Na al deze onrechtmatigheden is natuurlijk zo’n referendum niet legitiem. Degenen [Israël] die afscheiding aanmoedigen in onze regio, mogen dat eerst op hun eigen grondgebied proberen om te kijken of zoiets wel goed of handig is. Laat ze dat [zelf eens] bewijzen aan de wereld”, zei Erdoğan.

De Turkse president reageerde ook op de Israëlische vlaggen waarmee maandag Iraaks-Koerdische feestvierders aan het wapperen waren na het referendum. “Ik doe een oproep aan al onze Iraakse en Syrische broeders die hun gezond verstand kunnen gebruiken: trap er niet in. Laat jezelf niet gebruiken. Degenen die nu verderf zaaien, zullen er morgen niet meer zijn. Vergeet dat niet. [Wij zijn er nog] Met de wil van Allah zullen wij nog duizenden jaren samenleven. Verpest je toekomst niet. Vergeet dit niet: die Israëlische vlaggen die daar nu wapperen zullen jullie niet redden.”

Erdoğan liet nogmaals weten dat Turkije op alles is voorbereid. “Ze dachten dat ze ons aan het lijntje hebben gehouden in Syrië zodat wij niet [met de gebeurtenissen] in Irak bezig konden zijn. Ze moeten niet vergeten dat we zelfs tijdens onze moeilijkste tijden de kracht hebben tegen iedereen tegelijk [die ons aanvallen] te strijden. Turkije heeft alle mogelijke maatregelen op tafel liggen. Ik hoop dat we hier geen gebruik van maken als zij hun gezond verstand gebruiken. Ik hoop dat ze hun avontuur afblazen voordat het donkerder wordt”, aldus Erdoğan. (LEES meer)

De Israëlische vlaggen van de Koerden in Irak zijn niet onopgevallen gebleven voor grote Turkse nieuwssites, die niet al te verrast reageren.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 26-09-2017

Sep 26, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...