<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 25, 2017

Erdogan over ‘droom’ Noord-Irak: ‘Misschien komen we onverwachts eens langs’

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft in zeer harde taal laten weten dat het illegale Iraaks-Koerdische onafhankelijkheidsreferendum, dat Irak zal verdelen en voor chaos in het Midden-Oosten gaat zorgen, flinke consequenties gaat hebben voor de regionale Iraaks-Koerdische regering.

“Dit moet iedereen weten. Alle mogelijke politieke, economische en sociale stappen zijn ondernomen. Alle veiligheidsmaatregelen zijn getroffen”, zei Erdoğan maandag tijdens de internationale conferentie van ombudsmannen in Istanbul.

De Turkse president benadrukte met klem dat de regionale Iraaks-Koerdische regering opportunistisch bezig is. “Net nu Irak juist eenheid nodig heeft, is men bezig met afscheiden. Dit is onacceptabel. Wij hebben respect voor de rechten en eisen voor een beter en veilig leven van onze Koerdische broeders in Noord-Irak. Om dit ook waar te maken hebben we de Iraaks-Koerdische regering geholpen. Ze bleven dankzij onze steun overeind staan in tijden wanneer niemand hun heeft geholpen.”

“Maar vergeet niet dat ook onze Arabische broeders leven in Noord-Irak. En ook onze Turkmeense broeders. Er zijn Ezidis, Chaldeanen en Assyriërs. We hebben ook respect voor hun rechten. Noord-Irak is het gemeenschappelijke leefgebied van al deze volkeren. Noord-Irak is niet van een persoon of van een enkele stam. Moge dat duidelijk zijn”, legde Erdoğan uit. “Als de controle door een enkele groep wordt overgenomen, zal dat voor nieuwe leed, opnieuw voor pijn en voor nieuwe bloedbaden zorgen. Niemand kan van ons verwachten dat we hier stil voor kunnen blijven en dat deze dingen net over onze grenzen gebeuren. Dit referendum is tegen de wetten van Irak.”

Erdoğan gaf ook enkele maatregelen aan die Turkije zal nemen. “Ik heb gisteren zeer lang met de Iraanse president gesproken. Onze strijdkrachten zijn alert. Zo ook die van Iran. De grens staat alleen in de richting van Irak open. In de loop van deze week zal iedereen onze verdere maatregelen horen. Eens kijken wat de Noord-Iraakse regering zal doen als we de oliekraan, die wij bezitten, dichtgooien. Als staat moeten we aan alles denken, van A tot Z. We hebben tien keer nagedacht voordat we een stap zetten. Alleen Israël steunt hun.”

De Turkse president waarschuwde nogmaals dat de regionale regering in Noord-Irak een stap terug moet zetten. “Het Iraakse parlement is tegen. We zullen daar niet toestaan wat in Syrië gebeurt, namelijk dat terreurgroepen PYD/YPG zogenaamd hun eigen terreurstaten oprichten. Droom maar verder. Dit kan voor sommigen strategische stappen zijn, maar voor Turkije betekent het de nationale veiligheid. Zoals gezegd, wie weet kunnen we op een nacht onverwachts ‘binnenvallen’. Zoals de militaire operatie ‘Eufraat Schild’. We zullen gebruikmaken van alle opties tegen alles wat een bedreiging vormt voor de veiligheid van Turkije. Net zoals hoe we die tweeduizend vierkante kilometer van Daesh hebben gezuiverd in Syrië en de steden Jarablus, Rai, Dabiq en Al-Bab [hebben gered]. Hetzelfde zullen we ook doen in Irak als dat nodig is. We zijn vastberaden om door te strijden totdat de regio krijgt wat het nodig heeft: rust, vrede en stabiliteit”, aldus Erdoğan.

Turkije heeft maandag laten weten dat het Iraakse leger ook mee zal doen aan een grootschalige militaire oefening bij de Turks-Iraakse grens. De Iraakse militairen zijn inmiddels gearriveerd.

De Turkse minister van Defensie liet weten dat Turkije niet zit te bluffen. “En dat weet de wereld.” (LEES meer)

Iran heeft zondag bombardementen uitgevoerd op Noord-Iraakse bergen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL – COVER: ARCHIEF | Gepubliceerd: 25-09-2017

Sep 25, 2017
Loading posts...