<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 24, 2017

Turkije bloedserieus over situatie in Noord-Irak

De Turkse minister van Defensie heeft zaterdag in de late uren met klem benadrukt dat Turkije niet zit te bluffen over het ‘Koerdische’ onafhankelijkheidsreferendum dat de Iraaks-Koerdische regering in Noord-Irak wil houden en daarmee Irak verdeelt.

“De hele wereld weet dat we niet zitten te bluffen”, liet minister Nurettin Canikli weten. “Alle beslissingen zijn genomen en liggen op tafel. Het referendum zal zeer grote consequenties hebben en vormt een bedreiging voor de veiligheid van Turkije.”

Canikli zei ook dat ‘niemand hier [ingrijpen] aan hoeft te twijfelen’. “We maken zeker geen grapjes”, aldus Canikli.

Het Turkse leger is een grootschalige oefening begonnen aan de Turks-Iraakse grens. Het Turkse parlement heeft het mandaat voor de inzet van Turkse militairen in Irak en Syrië zaterdag met een jaar verlengd.

Naast Turkije zijn ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Iran en Irak zelf fel tegen het referendum van de Iraaks-Koerdische leider Barzani, dat alleen (openlijke) steun krijgt uit Israël. Irak noemt een ‘onafhankelijk Koerdistan’ het tweede Israël (LEES meer), dat voor chaos gaat zorgen in het Midden-Oosten.

In Noord-Irak zijn dit weekend tijdens de referendumcampagne kaarten gespot waarin ook delen van Turkije zijn opgenomen in de ‘nieuwe Koerdische staat’.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – TBMM – TURKS PARLEMENT | Gepubliceerd: 24-09-2017

Sep 24, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...