<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Sep 14, 2017

Turkije waarschuwt in harde taal tegen ‘Koerdisch’ referendum Noord-Irak

Turkije heeft de Koerdische regionale regering (KRG) in Noord-Irak donderdag gewaarschuwd wegens het omstreden referendum dat het gebied onafhankelijk wil maken, Irak verdeelt en voor chaos gaat zorgen.

“Als de KRG doorgaat met het geplande referendum, zal dat zeer zeker consequenties hebben”, waarschuwde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. “We benadrukken dat KRG moet overwegen dat ze ondanks alle vriendelijke suggesties [het anders te doen], daar de prijs voor gaan betalen als het referendum doorgaat.”

Turkije roept de KRG op “haar gezond verstand te gebruiken en zo snel mogelijk te stoppen met deze verkeerde handeling”.

Het Turkse ministerie heeft ook zijn steun uitgesproken voor de beslissing van het Iraakse parlement van dinsdag om als Irak verzet te tonen tegen het onafhankelijkheidsreferendum van de Iraakse-Koerden in Noord-Irak. “Deze beslissing is een duidelijke uitdrukking van het belang dat gehecht wordt aan de politieke eenheid en territoriale integriteit van Irak.”

Turkije wil dat Bagdad en Erbil het geschil via dialoog en relaties op basis van de grondwet en rechtvaardigheid oplossen, verklaarde het Turkse ministerie.

Bozdağ

De Turkse vicepremier Bekir Bozdağ heeft de KRG aangespoord het referendum te annuleren. “Als het referendum niet wordt geannuleerd, staat daar zeker een prijs tegenover.”

Bozdağ voegde daaraan toe dat het referendum instabiliteit, crisis en chaos gaat veroorzaken. “Er zullen zich veiligheidsrisico’s en veel problemen voordoen die vandaag nog niet voorspeld kunnen worden.”

Irak

De regering van Bagdad heeft gezegd dat het referendum ongrondwettig is en de strijd tegen IS (Daesh) zal schaden.

Turkije en de Verenigde Staten zijn ook tegen het referendum, waarbij Ankara met klem benadrukt dat de stabiliteit van de regio afhangt van de eenheid en territoriale integriteit van Irak.

Israël

Premier Benjamin Netanyahu van Israël heeft aangegeven voor een onafhankelijk ‘Koerdistan’ te zijn en sprak lovende woorden over [Iraakse] Koerden. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 14-09-2017

Sep 14, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...