<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 28, 2018

Turkije en Rusland delen eerste grote dollarklap uit aan VS

De Russische president Vladimir Putin zei woensdag dat de Turkse aanschaf van het Russische S-400 luchtverdedigingssysteem niet in de Amerikaanse dollar zal plaatsvinden. Die betaaloptie is “geblokkeerd en onmogelijk gemaakt”.

Putin maakte duidelijk dat de leiders van de twee landen zijn overeengekomen tot een andere optie.

In zijn kritiek aan het adres van de VS zei Putin dat Rusland en zijn handelspartners werken aan het creëren van interbancaire betalingssystemen die onafhankelijk zijn van SWIFT.

De aankoopprijs wordt, als dat in die munteenheid zou plaatsvinden, geschat op rond de 2,5 miljard dollar.

Aanval VS

In augustus werkte de VS na een regelrechte en openlijke aanval op de Turkse economie op de zenuwen van meerdere landen. Turkije gaf op officieel niveau aan dat “landen geen handel meer willen drijven in dollar, die meer als druk- en chantagemiddel dient dan als betaalmiddel” en dat “na de recente aanval op Turkije nu de hele wereld is wakker geschud”. (LEES meer)

S-400

De VS probeert ook druk uit te oefenen op Turkije vanwege de aanschaf van de S-400. De Amerikaanse Senaat wil daardoor, onder druk van omstreden lobbygroepen, het verkoop van nieuwe JSF’s (F-35) aan Turkije verbieden en keurde een wetsvoorstel daartoe goed. “Een F-35-boycot zal consequenties hebben voor de hele wereld”, zeggen deskundigen. (LEES meer)

De Amerikaanse minister van Defensie, Jim Mattis, is ook tegen uitsluiting van Turkije van het F35-programma. “Het straaljagersproject kan daardoor flinke vertraging oplopen.” (LEES meer)

Turkije verklaart dat het raketafweersysteem cruciaal is voor de nationale veiligheid, zo ook bevestigd door de NAVO. Turkije was genoodzaakt die stap te zetten omdat westerse landen de verkoop van westerse verdedigingssystemen aan Turkije vertragen of zelfs onmogelijk maken, verklaarde de Turkse regering eerder. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – MOSKOU – ANKARA | Gepubliceerd: 28-11-2018

Nov 28, 2018
Loading posts...