<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Apr 26, 2019

Turkije: Frankrijk bewapende Armeniërs

De Turkse woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf vrijdag de schuld aan Frankrijk vanwege zijn rol in het vermoorden van de Turken een eeuw geleden. Frankrijk bewapende toen namelijk de Armeniërs, zei hij.

“De Fransen spelen een rol in het bewapenen van Armeniërs en het afslachten van Turken een eeuw geleden”, zei Hami Aksoy op een persconferentie in hoofdstad Ankara. “We zullen niet vergeten wat Macron heeft gedaan, namelijk 24 april aanmerken als een dag voor herdenking voor de zogenaamde Armeense genocide.”

Woensdag is de eerste nationale herdenkingsdag in Frankrijk gehouden.

Als reactie op recente opmerkingen van de Franse premier Edouard Philippe tegen Turkije over de gebeurtenissen in 1915 antwoordde Aksoy: “Ik zou erop willen wijzen dat deze houding, die niet past bij het hoofd van een bondgenoot land, niet onbeantwoord zal blijven.”

Kwestie

Het standpunt van Turkije over de gebeurtenissen in 1915 is dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië plaatsvond toen sommige Armeniërs zich bij de invasie van de Russen aansloten en in opstand kwamen tegen het Ottomaanse leger. Een daaropvolgende verhuizing van Armeniërs resulteerde in talloze slachtoffers.

Turkije maakt bezwaar tegen de beschouwing van de incidenten als ‘genocide’, maar beschrijft de gebeurtenissen in 1915 als een tragedie waarbij beide partijen veel slachtoffers leden.

Ankara heeft herhaaldelijk de oprichting voorgesteld van een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië en internationale experts om het probleem aan te pakken. Armenië werkt niet mee en stelt zijn archieven niet beschikbaar, terwijl Turkije dat wel doet.

Documentaire

Een recent voltooide documentaireserie zal de valse propaganda onthullen van de Armeense diaspora over de gebeurtenissen in 1915 tijdens het Ottomaanse tijdperk, zei een vooraanstaande Turkse historicus donderdag. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 26-04-2019

Apr 26, 2019
Loading posts...