<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Oct 21, 2021

Turkije gaat hoe dan ook F-35-geld terugkrijgen dat VS verschuldigd is

Turkije is vastbesloten om de 1,4 miljard dollar terug te krijgen die de VS verschuldigd is voor de F-35-straaljagers (JSF) die Turkije heeft betaald, maar nooit geleverd kreeg, benadrukte de Turkse president.

“We zullen de 1,4 miljard dollar hoe dan ook terugkrijgen”, vertelde president Recep Tayyip Erdoğan woensdagavond aan meevliegende journalisten tijdens zijn terugreis uit Afrika, tevens ook nauw gevolgd door internationale media.

De Turkse minister van Defensie heeft recent zijn Amerikaanse ambtsgenoot gesproken over de kwestie. Erdoğan verwacht dat er positieve stappen zullen volgen.

De Turkse leider zal deze zaak ook bespreken met de Amerikaanse president Joe Biden tijdens de G20-bijeenkomst dit weekend in Rome, vertelde hij. “We zullen op geen enkele manier toestaan ​​dat iemand de rechten van Turkije schendt”, aldus Erdoğan.

In 2017 kocht Turkije het Russische luchtverdedigingssysteem S-400 nadat de VS jarenlang weigerde diens Patriot’s te verkopen aan de Turken. De Amerikanen zetten daarop Turkije, tevens een cruciale toeleverancier van F-35-onderdelen, uit het JSF-programma. Het programma liep daardoor vertraging op en valt opnieuw een stuk duurder uit. De Amerikanen beweren dat de S-400 achter allerlei geheime informatie van de F-35 kan komen en zwakke punten kan identificeren.

Turkije benadrukt echter dat de S-400 niet wordt geïntegreerd in NAVO-systemen en geen bedreiging vormt voor het bondgenootschap of zijn bewapening. De Turken hebben er herhaaldelijk op aangedrongen een werkgroep te vormen om de technische compatibiliteitsproblemen op te lossen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 21-10-2021

Oct 21, 2021
Loading posts...