<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 12, 2019

Turkije geeft Frankrijk veeg uit de pan

Frankrijk is het laatste land dat Turkije een les kan lezen over genocide en geschiedenis, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken vrijdag. Hij antwoordt daarmee op de Franse zet om de gebeurtenissen in 1915 tussen Turkije en Armenië officieel te herdenken als “genocide”.

“Frankrijk moet naar zijn eigen donkere geschiedenis kijken in Rwanda en Algerije”, haalde Mevlüt Cavuşoğlu uit tijdens een NAVO-bijeenkomst in de mediterrane provincie Antalya.

Tijdens de Algerijnse strijd voor onafhankelijkheid vanwege de Franse koloniale overheersing zijn ongeveer 1,5 miljoen Algerijnen vermoord, terwijl honderdduizenden anderen gewond raakten, vermist werden of gedwongen ontheemd zijn geraakt.

Algerije heeft Frankrijk herhaaldelijk gevraagd om zijn misdaden uit het koloniale tijdperk te erkennen.

1915

Het standpunt van Turkije over de gebeurtenissen in 1915 is dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië plaatsvond toen sommige Armeniërs zich bij de invasie van de Russen aansloten en in opstand kwamen tegen het Ottomaanse leger. Een daaropvolgende verhuizing van Armeniërs resulteerde in talloze slachtoffers.

Turkije maakt bezwaar tegen de beschouwing van de incidenten als “genocide”, maar beschrijft de gebeurtenissen in 1915 als een tragedie waarbij beide partijen veel slachtoffers leden.

Ankara heeft herhaaldelijk de oprichting voorgesteld van een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië plus internationale experts om het probleem aan te pakken. Armenië werkt niet mee en stelt zijn archieven niet beschikbaar, terwijl Turkije dat wel doet.

Bewijslast

Volgens deskundigen ziet de Armeense lobby de “genocide-industrie” als een bron van inkomst. “Armeense onderzoekers streven op Europese en Amerikaanse universiteiten ernaar de publieke opinie in de wereld te beïnvloeden met hun genocidevisie. De Armeniërs gebruiken enkel hun eigen bronnen op basis van verhalen. Armeense historici accepteren geen enkele andere bron, ook geen officiële bewijsstukken, brieven en rapporten. De mensheid wordt misleid.” (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANTALYA | Gepubliceerd: 12-04-2019

Apr 12, 2019
Loading posts...