<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 30, 2019

Turkije geeft Noorwegen lesje persvrijheid in Oslo

Persvrijheid en het steunen van terreuractiviteiten zijn totaal verschillende zaken en kunnen onder het mom van journalistiek niet samen.

Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu vrijdag tijdens eens persconferentie met zijn Noorse collega-minister Ine Eriksen Soreide in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen.

Die uithaal in gematigde vorm kwam naar aanleiding van de aanhouding van twee Noorse burgers in Turkije. “Steun aan terrorisme is niet alleen in Turkije verboden, maar ook bijna in elk Europees land”, liet Çavuşoğlu weten naar aanleiding van de gerechtelijke procedure die is gestart tegen hen.

Terreurgroep PKK eiste meer dan 40.000 levens in Turkije en staat op de terreurlijst, benadrukte de Turkse minister. “Persvrijheid en het openlijk steunen van [PKK-]terreuractiviteiten verschillen compleet van elkaar. Zo zijn in Duitsland PKK-symbolen en bijeenkomsten ook verboden en vliegen daardoor PKK-symphatisanten en Duitse veiligheidsdiensten nu elkaar in de haren.”

Çavuşoğlu bendarukte ook dat Turkije niet “zomaar mensen zonder enig bewijs aanhoudt”. “We starten ook geen gerechtelijke procedures die gebaseerd zijn op complottheorieën of onderzoeken.”

Turkije wordt in het buitenland vaker negatief in het nieuws gebracht vanwege aanhouding van personen die onder het mom van journalistieke activiteiten openlijk steun uiten aan terreurgroepen of andere misdrijven. Na arrestatie van die personen komt Turkije negatief in het nieuws dat de persvrijheid in dat land in het geding zou zijn.

In januari sloeg men de plank ook flink mis in Nederland omtrent de persvrijheid in Turkije. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – OSLO | Gepubliceerd: 30-08-2019

Aug 30, 2019
Loading posts...