<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Jan 17, 2019

Falen Nederlandse media omtrent persvrijheid in Turkije?

Nog voordat Turkije verklaarde waarom de Nederlandse journalist Johanna Cornelia Boersma het land is uitgezet, regende het in Nederland negatieve reacties op Turkije en de persvrijheid in dat land.

In diverse Nederlandse mediaberichten werd de actie van Turkije al heel snel “triest”, “griezelig”, “dictatoriaal” en een “nieuw dieptepunt in het persvijandige beleid van Turkije” genoemd.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) deed daar een schepje bovenop en eiste dat minister Blok actie moest ondernemen tegen Turkije en “desnoods de diplomatieke banden met Turkije moet verbreken”.

NOS-correspondent Lucas Waagmeester, die vaker een uithaal krijgt van de Turkse buitenlandminister, schetste een zeer negatief beeld over de situatie van buitenlandse journalisten in Turkije. Hij betrok president Recep Tayyip Erdoğan in zijn reactie. Volgens hem is de term veiligheidsrisico “een gemene deler geworden om journalisten aan de kant te zetten” in Turkije.

Kort na de Nederlandse mediaheisa in de ochtend verklaarde Turkije dat Boersma na inlichtingen van de Nederlandse politie Turkije is uitgezet en niet vanwege haar journalistieke werkzaamheden. De 30-jarige correspondent is werkzaam voor het Financieele Dagblad en heeft volgens de politie in Nederland banden met een terreurgroep. Ook vroegen de Nederlandse autoriteiten Turkije om informatie over de reizen van Boersma in en vanuit Turkije.

Volgens de hoofdredacteur van Het Financieele Dagblad deed Boersma “haar werk verstandig en verwoord”.

Desinformatie

Turkije klaagt al langer dat er sprake is van zware desinformatie omtrent buitenlandse berichtgevingen over het land, met name over mensenrechten en vrijheden, zoals die van de pers. Het land ontkent aantijgingen dat die vrijheden in het geding zijn en legt na westerse ophef vaak uit waarom verdachten worden vast- of uitgezet. Ook klaagt de Turkse gemeenschap, die beide kanten volgt en steeds tegenstrijdige mediaberichten voorbij ziet komen, over de vaker voorkomende desinformatie over het land.

BBC

In december maakte de Turkse academicus en presidentiële hoofdadviseur Gülnur Aybet in een BBC-item de wereld duidelijk dat er in Turkije geen journalisten vastzitten vanwege hun perswerkzaamheden, maar vanwege strafbare feiten variërend van gewapende aanvallen, mishandeling en huiselijk geweld tot afpersing en chantage. (LEES meer + VIDEO)

‘Kritiek’

Turkije krijgt steeds de aantijging dat ‘kritische kranten’ worden gesloten, terwijl het land enkel aanklachten behandelt tegen mediagroepen, die als hun schuld wordt bewezen en bijvoorbeeld duidelijk terreurpropaganda voeren, de nodige straffen krijgen opgelegd.

Daarom heeft Turkije het moeilijk, gaf de voormalige vicepremier Mehmet Şimşek in 2016 aan. “Wij willen echt niet dat de mond van sommige ‘media’ worden gesnoerd. Ons doel is het tegengaan van terreurpropaganda. Als iemand strafbare feiten pleegt, zal de rechter ingrijpen. Er lopen op dit moment gerechtelijke procedures”, aldus Şimşek. “De wereld accepteert geen terreurpropaganda meer. Laten we dit nu eens begrijpen.” (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC – AA | Gepubliceerd: 17-01-2019

Jan 17, 2019
Loading posts...