<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 28, 2020

Turkije haalt uit: Geloofsbelediging verreweg van vrije meningsuiting

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft zaterdag de toenemende Islamofobie in westerse landen, waaronder op staatsniveau, met klem veroordeeld. Hij zei dat het beledigen van religies niets te maken heeft met vrijheden. Ook is hij fel tegen rechts-extremisme dat “naast Turken en moslims ook Afrikaanse en Aziatische migranten en Joden aanvalt”.

“Men is getuige geweest van de gemeenheid in Frankrijk jegens de profeet [Mohammed] onder het mom van ‘vrijheid van meningsuiting’”, vertelde Erdoğan in een videoboodschap voor de 23e jaarlijkse conventie van de Muslim American Society.

“Het beledigen van heilige figuren van gelovigen is ver verwijderd van vrijheid. Een belediging is iets anders dan een gedachte.”

Erdoğan benadrukte dat ideologisch fanatisme meer terrein wint en zei dat “degenen die beledigingen jegens de profeet aanmoedigen en aanvallen op moskeeën negeren, hun fascisme proberen te verbergen”.

De Turkse president onderstreepte dat “ze [in het Westen] de vrijheid van meningsuiting en pers misbruiken om heilige waarden aan te vallen, terwijl ze zelfs de geringste kritiek op hunzelf niet kunnen tolereren”. “En wanneer iets niet in hun belang is of straatje past, bedreigen ze, vallen ze journalisten lastig en bestormen ze zelfs redacties.”

Islamofobievirus

Erdoğan beschreef Islamofobie als een plaag die zich sneller verspreidt dan het coronavirus. “Cultureel racisme, discriminatie en onverdraagzaamheid hebben in landen, die al vele jaren worden geprezen als bakermat van de democratie, een [onacceptabel] niveau bereikt dat niet verborgen kan worden.”

Islamofobie en xenofobie zijn veranderd in een trend die het staatsbeleid stuurt en het dagelijkse leven bemoeilijkt. “Marginalisering van moslims vanwege hun overtuigingen, taal, namen of kleding is in veel landen gewoon geworden.”

Hij zei dat Turkije, dat ernaar streeft etnische en sektegebaseerde conflicten te voorkomen, niet aarzelt om te reageren als iemand zich op hun heilige waarden richt.

“We proberen een evenwichtig, eerlijk en zelfverzekerd beleid te voeren dat een voorbeeld zal zijn voor de hele mensheid, vooral wat betreft religieuze vrijheden. We bemoeien ons niet met iemands geloof of levensstijl, en we garanderen de vrijheid van godsdienst van al onze burgers die in het land wonen”, benadrukte Erdoğan.

Amerikaanse moslims

Over de Turkse gemeenschap die in Amerika woont, zei Erdoğan dat hij de nauwe broederlijke relatie die ze hebben opgebouwd met andere moslimgroepen graag volgt. Hij zei verder dat de jaarlijkse bijeenkomst van de Muslim American Society hoop en kracht zal geven aan de Islamitische samenleving.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 28-11-2020

Nov 28, 2020
Loading posts...