<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 08, 2019

Griekenland moet voorbeeld nemen aan godsdienstvrijheid in Turkije

Assyriërs, orthodoxen en Armeniërs hebben altijd in vrijheid geleefd in Turkse staten. De bouw van een nieuwe kerk in Istanbul voor Syrische orthodoxen onder toezicht van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan is daar het nieuwste concrete voorbeeld van.

Dat zegt hoogleraar Faculteit der Letteren afdeling Geschiedenis aan de Universiteit van Istanbul İlyas Topsakal.

Hij vraagt zich af waarom landen waar Turkse minderheden leven niet een soortgelijke houding aannemen als de Turkse president, zoals het bijwonen van een bouwceremonie van een gebedshuis. “Griekenland en andere Balkanlanden moeten hier voorbeeld aan nemen. Maar dat doen ze niet, omdat ze vrezen voor een ‘alternatieve beschaving’.”

De Turkse professor vertelt dat in een interview waarin de situatie van Turken in West-Thracië wordt besproken. Ze worden namelijk onderdrukt. “Minderheden hebben in Turkse staten door de geschiedenis heen vrijelijk hun eigen gewoonten, tradities en religieuze overtuigingen genoten en nooit inmenging ondervonden. Dat is een van de belangrijkste deugden van de Turkse staatstraditie”, onderstreept Topsakal.

De Turkse hoogleraar verwijst ook naar de mysterieuze dood van arts en politicus Sadık Ahmet. Hij kwam op voor de belangen van Turken in West-Thracië. “De problemen waar hij tegen streed in die regio, zijn nog steeds niet opgelost. De Turkse minderheid in Griekenland wordt onderdrukt en ondervindt veel oneerlijke praktijken. De Turkse president opent met de heilige spreuk basmala een kerk, zij durven zoiets niet te doen. Waarom? Omdat ze bang zijn.”

Het Ottomaanse Rijk heerste vijfhonderd jaar in die regio en bracht rechtvaardigheid met zich mee, benadrukt Topsakal. “Europa en met name Oost-Europa is daar heel goed van op de hoogte. Zij weten heel goed wat er is gebeurd na de val van het Ottomaanse Rijk en waarom de situatie daar nu zo is. Die natiestaten worden nu door de VS en Rusland ‘geregeerd’ wat zorgt breuken en kloven tussen bevolkingen.”

“De Turks-Islamitische traditie creëert geen kloven vanwege verschillen. Die kent alleen heerschappij op basis van rechtvaardigheid. Turkije investeert zelfs vandaag de dag in de Balkanlanden. Zoals in Bosnië en Herzegovina aan de ene kant, en Servië, Macedonië, Albanië aan de andere kant. Turkije investeert daar zonder kwade bedoelingen en zonder tegenprestaties of verwachtingen.”

Godsdienstvrijheid

Erdoğan nam op 3 augustus deel aan de bouwceremonie van een kerk voor Syrische orthodoxe christenen. “De geschiedenis van de oude Syrische kerk gaat 2.000 jaar terug. Dit is de eerste keer dat we zo’n gebaar in 2.000 jaar hebben gezien”, reageerde de grootstedelijke bisschop van de in Istanbul gevestigde Syrische kerk. “Moge God Erdoğan beschermen”, bad hij. (LEES meer + FOTO’S)

Vorig jaar waren de Armenen in de Turkse provincie Van Turkije ook dankbaar voor de restauratie de historische kerk Akdamar. (LEES meer + FOTO’S)

Vorig jaar werd ook de unieke Bulgaarse orthodoxe kerk, de St. Stefanus Kerk, ook bekend als de ‘IJzeren kerk’, gerestaureerd in Istanbul . De Turkse gemeente trok daar 2,7 miljoen euro uit eigen zak. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 08-08-2019

Aug 08, 2019
Loading posts...