<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 14, 2019

Turkije heeft lak aan dreigende Trump en geeft lesje diplomatie

De economische dreigementen van president Donald Trump van de VS heeft maandag weinig losgemaakt in Turkije. Trump twitterde Turkije “economisch te gaan verwoesten als het de Koerden in Syrië aanvalt”.

Turkije kan nooit afgeschrikt worden door dreigementen, reageerde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu.

“We hebben herhaaldelijk gezegd dat we nooit bang zijn voor dreigingen. Met het economisch bedreigen van Turkije kan niets worden bereikt”, sprak Çavuşoğlu tijdens een persconferentie met zijn Luxemburgse collega Jean Asselborn in de Turkse hoofdstad Ankara.

Strategische partners zouden niet via sociale media moeten communiceren, merkte de Turkse minister op. “Er zijn andere (diplomatieke) kanalen. Trump belde recent nog president Erdoğan en gaf aan terug te gaan trekken uit Syrië. Hij zei nog de terugtrekking samen met Turkije te willen coördineren.”

Çavuşoğlu benadrukte dat Koerden geen vijanden van Turken zijn en dat Koerden niet mogen worden gelijkgesteld met terroristische organisaties (YPG). Hij voegde eraan toe dat er grote druk is op Trump om zich niet terug te trekken uit Syrië. Met name Israël reageerde negatief. (LEES meer)

Ankara is geen tegenstander van een bufferzone van 30 kilometer in Syrië, in de buurt van de Turkse grens. “We zijn niet tegen dit idee. Wat is ons probleem? Er is een terreurcorridor voorbij onze grens. Er is een terroristische organisatie (YPG) die Syrië wil verdelen [om een terreurstaat op te richten]. Deze terroristische organisatie vormt een bedreiging voor ons. We richten ons tegen deze terroristische organisatie”, aldus Çavuşoğlu.

Het Turkse leger heeft maandag extra militair materieel gestuurd naar de Turkse grensstad Hatay.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – HATAY | Gepubliceerd: 14-01-2019

Jan 14, 2019
Loading posts...