<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 24, 2018

VS: Turkije maakt korte metten met IS; Israël teleurgesteld

De Amerikaanse president Donald Trump heeft laten weten dat Turkije de overgebleven Daesh-terroristen (IS) in Syrië zal uitschakelen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan is volgens Trump een man die daartoe in staat is, liet hij via Twitter weten. “Turkije ligt naast Syrië. Onze troepen keren naar huis”, aldus Trump.

Turkije heeft veelvuldig aan de VS kenbaar gemaakt dat een terroristische groep (Daesh) niet met een andere terreurgroep (YPG, de Syrische PKK) bestreden kan worden. Vorige week trok de VS troepen terug uit Syrië. Dat wordt gezien als een diplomatieke zege van Turkije, dat al langer als enige ter wereld een landgevecht voert tegen Daesh. (LEES meer)

Israël

De Amerikaanse terugtrekking zorgde voor veel kritiek uit Israël, dat woedend is op Turkije. Premier Netanyahu liet zich negatief uit over Turkije en de Turkse president en gebruikte daarbij de inmiddels bekende ‘Koerden-kaart’.

Turkije haalde zondag en maandag in reacties zeer zwaar uit naar Israël. “Netanyahu is de laatste dagen erg ongelukkig. Netanyahu heeft een enorme sympathie voor terreurgroep PKK. Want ze wilden Syrië verdelen door gebruik te maken van PKK/YPG. Nu zijn hun plannen in duigen gevallen. Merk op, hij heeft het steeds over onze broeders Koerden waarmee hij Erdoğan probeert te lasteren. Hij moet zijn plek kennen”, reageerde de Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu, die daarmee nog niet klaar was.

“Israël wil de regio inclusief Irak verdelen. Maar Netanyahu en de PKK hebben ook nog een ander gemeenschappelijk kenmerk. Hun grootste eigenschap is dat ze beide babymoordenaars zijn”, haalde Çavuşoğlu uit, die zondag Netanyahu “de meest koelbloedige moordenaar van deze tijd” noemde.

President Erdoğan herhaalde dat “Israël met staatsterreur bezig is”. “Erdoğan staat aan de kant van onderdrukten. Jij [Netanyahu] staat aan de kant van onderdrukkers.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 24-12-2018

Dec 24, 2018
Loading posts...