<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 11, 2019

Turkije herdenkt genocide Srebrenica: geschiedenis zal dit nooit vergeten

De Turkse president verklaarde donderdag dat de geschiedenis de volkerenmoord in Srebrenica in 1995 nooit zal vergeten. Die koste meer dan 8.000 onschuldige mensen, moslims, het leven.

“De geschiedenis zal de genocide in Srebrenica, die plaatsvond voor de ogen van Europa en het leven van 8.372 onschuldige mensen kostte, nooit vergeten”, reageerde president Recep Tayyip Erdoğan vanwege de herdenkingsdag.

Erdoğan betuigde ook zijn condoleances aan het Bosnische volk naar aanleiding van het vierentwintigste herdenkingsjaar van het bloedbad en wenste hij Allah’s genade voor de slachtoffers.

De presidentiële communicatiedirecteur van Turkije kwam ook met een bericht. “Het bloedbad van Srebrenica, een van de meest beschamende tragedies in de geschiedenis die zich ontvouwde voor de ogen van de wereld, herinnert de mensheid opnieuw aan het verschrikkelijke gezicht van genocide”, schreef Fahrettin Altun op Twitter.

“Op het 24ste herdenkingsjaar van het bloedbad, herdenken we onze heilige martelaren en wensen we geduld voor onze Bosnische broeders.”

Altun riep de internationale gemeenschap ook op verantwoordelijkheid te nemen om verdere misdaden tegen de menselijkheid te voorkomen. “Turkije zal de bevolking van Bosnië blijven steunen in hun rechtmatige zaak”, voegde hij eraan toe.

‘Veilig gebied’

Meer dan 8.000 Bosnische moslimmannen en -jongens werden gedood nadat Bosnisch-Servische troepen in juli 1995 het veilige VN-gebied van Srebrenica aanvielen, ondanks de aanwezigheid van Nederlandse troepen die als internationale vredeshandhavers moesten optreden.

Srebrenica werd belegerd door Servische strijdkrachten die probeerden grondgebied van Bosnische moslims en Kroaten te veroveren om hun eigen staat te vormen.

De VN-Veiligheidsraad had Srebrenica in het voorjaar van 1993 uitgeroepen tot “veilig gebied”. Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic – die later schuldig werden bevonden aan oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide – doorbraken de VN-zone. Nederlandse troepen slaagden er niet in de bezetting tegen te houden. Op alleen al 11 juli zijn ongeveer 2.000 mannen en jongens afgeslacht.

Zo’n 15.000 mensen vluchtten de omliggende bergen in, maar Servische troepen jaagden op en doodden 6.000 van hen in de bossen. Er wordt tot op de dag van vandaag steeds lichaamsdelen van slachtoffers gevonden. (LEES meer + FOTO’S)

Erdoğan was deze week op staatsbezoek in Bosnië. In Ankara zijn donderdag officiële herdenkingsceremonies gehouden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 11-07-2019

Jul 11, 2019
Loading posts...