<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Mar 03, 2019

Turkije: Israël leert niet van fouten

De agressie van de Israëlische regering is een uitdagende test gebleken voor de Palestijnen. Turkije is vastbesloten om de Palestijnse zaak te verdedigen, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken zondag.

“Naast Israëlische aanvallen op de legitieme en historische rechten van het Palestijnse volk, streven sommige andere actoren een unilateraal en illegaal doel om de regio te destabiliseren”, sprak minister Mevlüt Çavuşoğlu in Istanbul tijdens een ontmoeting met de ambassadeurs van Palestina in Europese landen.

Met nadruk op het feit dat het verdedigen van de Palestijnse zaak in de internationale arena een topprioriteit is voor Ankara, uitte Çavuşoğlu ook zijn condoleances voor gemartelde Palestijnen, evenals Abdulkarim al-Khatib, de Palestijnse consul in Istanbul, die onlangs is overleden.

Het beschermen van de historische en juridische status van Jeruzalem is een van de topprioriteiten van het Turkse buitenlandbeleid, zei de Turkse minister. “Dit is een heilige reden voor ons. We doen ons uiterste best om de aandacht van de internationale gemeenschap te vestigen op de onrechtvaardigheden in Jeruzalem.”

“Israël herhaalt dezelfde fouten in plaats van te leren van eerdere ervaringen. Terwijl de inhumane blokkade in Gaza wordt gehandhaafd, voert Israël een campagne uit die zich richt op geweld en tot doel heeft een tweestatenoplossing te verlammen.”

“Het wetsvoorstel van de natiestaten dat vorig jaar door het Israëlische parlement werd aangenomen, is een nieuw voorbeeld van deze mentaliteit. We zullen nooit toestaan ​​dat dergelijke pogingen een schaduw werpen over ons doel om een ​​rechtvaardige en duurzame vrede te smeden door middel van dialoog en diplomatie”, liet Çavuşoğlu weten.

“Hoe meer Israël zijn illegale activiteiten intensiveert, hoe meer we zullen streven naar gerechtigheid en vrede.”

Turkije zal het ‘fait accompli’ in Jeruzalem blijven bestrijden, inclusief de eenzijdige stappen van de VS die Jeruzalem eind 2017 als hoofdstad van Israël erkende.

De Turkse minister drong ook aan op de erkenning van een onafhankelijke en soevereine Palestijnse staat, met een hoofdstad in Oost-Jeruzalem, gebaseerd op de grenzen van vóór 1967. Sinds 2005 heeft Ankara 460 miljoen dollar aan steun aan Palestina geleverd, zei hij. De Turkse staatsorganisatie voor ontwikkelingshulp TIKA heeft 550 steunprojecten voltooid in het land, inclusief donatie van nieuwe appartementencomplexen en ziekenhuizen. (LEES meer + FOTO’S)

Çavuşoğlu benadrukte dat Ankara’s belangrijkste drijfveer is ervoor te zorgen dat Palestina met de steun van deze projecten een sterke, onafhankelijke en duurzame economie kan worden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 03-03-2019

Mar 03, 2019
Loading posts...