<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Dec 14, 2015

‘Turkije kon niet eens ademen als het nu niet zijn eigen technologie had’

Als Turkije nu niet zijn eigen satellieten, software en technologie had te midden van de zeer kritische gebeurtenissen in de omringende buurlanden, kon het geen enkele stap zetten.

Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan maandag in Ankara tijdens de prijsuitreiking van de Turkse Academie van Wetenschappen.

“Geloof me, we konden dan niet eens ademen als we nu niet onze eigen technologie hadden”, sprak de Turkse president en benadrukte dat men pas echt vrij en onafhankelijk is als er op technologisch gebied veel vooruitgang wordt geboekt: “We hebben keer op keer ervaren dat wanneer we echt hulp nodig hadden op de meest cruciale momenten we de deuren in onze gezichten kregen. Turkije had zijn leiderschap in de regio op het gebied van wetenschap en kunst verloren. Nu pakken we dat weer op.”

webr23feqds

Erdoğan bedankte naast de prijswinnaars in Turkije ook de Turkse Nobelprijswinnaar voor de Wetenschap Aziz Sancar: “Hij heeft in Turkije gestudeerd en zijn studie hier afgemaakt. Hij is een grote voorbeeld voor ons allemaal.”

Verantwoordelijkheid

De Turkse president gaf tijdens de prijsuitreiking ook aan dat Turkije een verantwoordelijkheid heeft tegenover de hele wereld. “Turkije heeft ook een verantwoordelijkheid tegenover de Turkse wereld dat bestaat uit 300 miljoen mensen, de gehele Islamitische gemeenschap van 1,7 miljard mensen en de hele wereld van 7 miljard mensen. We hebben eenmaal zo’n ziel. Onze voorzitters van stichtingen en ngo’s horen steeds in het buitenland het volgende: ‘We wisten dat jullie ooit zouden terugkomen’. We zijn in ons buurland getuige van het geschreeuw van onze Syrische broeders en zusters. Hoe kunnen we daarover zwijgen? We zullen altijd opkomen voor mensen die worden onderdrukt”, zei Erdoğan.

Het nieuwe Turkije

“We moeten in hoog tempo werken naar onze doelen in 2023, dat enkel een tussenstation is. We plannen al voor na 2023. Wellicht zijn we daar te oud voor en zullen we dat niet meemaken, maar waarom zou het niet mogelijk zijn dat Turkije een thuisland wordt van de meest succesvolle wetenschappers ter wereld? De hindernissen zijn makkelijker te overbruggen als we onze broederschap versterken. Het nieuwe Turkije zal in het licht van wetenschap worden gebouwd”, aldus Erdoğan.

webr32efqwsadxz

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd:14-12-2015

 

Dec 14, 2015
blog comments powered by Disqus
Loading posts...