<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 07, 2018

Turkije laat VS niet z’n gang gaan in Manbij

Turkije en de VS zijn vrijdag aan tafel gegaan voor concrete stappen in het Syrische Manbij. Turkije eist dat de door de VS gesteunde terroristen in die regio, de YPG, ook bekend als de Syrische PKK, vertrekt uit dat gebied.

De zogeheten werkgroep op hoog niveau voor Syrië kwam in Ankara bijeen. “Beide kanten hebben bevestigd dat Syrië z’n eenheid en territoriale integriteit moet bewaren en zijn overeengekomen dat het cruciaal is dat er een politieke oplossing komt”, is verklaard na de bijeenkomst.

Beide landen hebben benadrukt dat er humanitaire hulp moet worden gestuurd naar Manbij en er vastberaden zal worden gestreden tegen terreur. De VS zal in lijn van de bondgenootschap met Turkije nog voor eind dit jaar samen met dat land “het stappenplan in werking laten treden voor concrete daden”.

De VS “belooft” om de veiligheidskwesties van Turkije “te behandelen”, staat ook in de verklaring.

De volgende bijeenkomst moet op zijn laatst in februari 2019 plaatsvinden, is bepaald door de hoge vertegenwoordigers van de Turkse en Amerikaanse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie.

De Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu zei in oktober dat het tijd is om Manbij terug te geven aan de echte bewoners van de stad: het Syrische volk. (LEES meer)

Turkije eist dat de VS de uitgedeelde wapens aan de YPG, meer dan duizenden vrachtwagen- en vliegtuigladingen, terugneemt en samen moet werken met NAVO-bondgenoot Turkije en niet met een terreurgroep. De YPG zou strijden tegen terreurgroep Daesh (IS), maar daar zijn met name in Turkije flinke twijfels over. (LEES meer + VIDEO)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 07-12-2018

Dec 07, 2018
Loading posts...