<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Oct 19, 2015

Turkije lanceert satelliet in ruimte en opent ‘project van de eeuw’ in zee

Turkije heeft dit weekend zijn zevende communicatiesatelliet met succes de ruimte in gelanceerd. Daarnaast is op zaterdag het Turks ‘project van de eeuw’, een 80 kilometer lange drinkwater pijpleiding in zee tussen Turkije en Cyprus, afgerond en in gebruik genomen.

Onder het motto ‘Turkije is nu sterker in de ruimte’ hebben de Turken in de nacht van vrijdag op zaterdag hun zevende communicatiesatelliet de ruimte in gelanceerd vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan.

Inmiddels zijn de eerste signalen van Türksat-4B ontvangen. De satelliet zorgt voor een verhoging van de communicatiecapaciteit van Turkije en zal razendsnel internet goedkoper maken. De verwachte levensduur van de satelliet is dertig jaar.

web3efdavzx

Minister van Transport en Infrastructuur Feridun Bilgin meldt dat Turkije de rechten heeft gekregen om de satelliet in een baan rondom de aarde op 50 graden oosterlengte te gebruiken. “De Türksat 4A en 4B is samen met een Japans bedrijf ontwikkeld. Turkse ingenieurs hebben hiermee de nodige kennis en ervaring opgedaan en waren ook actief tijdens het test- en certificatieproces. Hierdoor kunnen we onze eigen satelliet, dat geheel door Turkse ingenieurs zal worden ontwikkeld, gaan bouwen. De Türksat 5A en 6A zullen geheel door Turkije worden ontwikkeld. Binnenkort starten we met Türksat 5A”, aldus Bilgin.

webr3qwsaxz

Op dezelfde dag hadden de Turken nog iets te vieren, dit keer op zeeniveau. Een 80 kilometer lange pijpleiding 250 meter diep in het oosten van de Middellandse Zee, dat als het Turks ‘project van de eeuw’ is benoemd, is ceremonieel in gebruik genomen. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en de Turkse premier Ahmet Davutoğlu waren hierbij aanwezig.

web2ewdsaxz

Met de pijpleiding levert Turkije jaarlijks 75 miljoen kubieke meter schoon drink- en landbouwwater aan Cyprus dat aan een watertekort lijdt. Niet alleen zal het Turkse deel van het eiland hiervan profiteren, maar ook het Griekse deel.

web23fewdsx

De pijpleiding ligt niet op de zeebodem van 1430 meter diep, maar hangt in het water op 250 meter diepte. “Dit is het eerste project ter wereld dat gebruik maakt van deze techniek. Hiermee hebben de Turkse ingenieurs hun kennis en ervaring laten zien door een drinkwater pijpleiding te hangen in zee”, aldus projectleider Abdullah Halit Erenay.

Premier Davutoğlu zei dat het eiland hiermee nogmaals is verenigd met Turkije. “Deze schitterende waterbrug zal ervoor zorgen dat de twee landen nooit van elkaar zullen scheiden”, aldus Davutoğlu.

Het project heeft 480 miljoen euro gekost en zal Cyprus tot tenminste 2050 van schoon water voorzien. Het project stond gepland in 1990, maar kon pas na 2011 worden uitgevoerd.

Het Griekse deel van het eiland, dat ook te maken heeft met een flink watertekort, kan ook gebruik gaan maken van Turks drinkwater als daar vraag naar is. “Mochten de Grieken ook het schone water willen benutten zullen wij dit als een teken van vrede aan hen leveren. Voor ons komt mensheid op de eerste plaats”, aldus president Erdoğan tijdens de ceremonie.

webr23fewsadxz

 

© Turksemedia.nl | AA – ANKARA – MERSIN

Oct 19, 2015
Loading posts...