<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 15, 2019

Turkije legt EU booractiviteiten uit

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu en de hoofdcommissaris van het EU-buitenlands beleid, Federica Mogherini, hebben maandag de situatie in het oostelijke deel van de Middellandse Zee tijdens een telefoongesprek besproken.

Dat melden diplomatieke bronnen.

Mogherini, de hoge EU-vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, bevestigde maandag ook dat ze met Çavuşoğlu sprak over “de activiteiten van Turkije in de oostelijke Middellandse Zee”.

Ze zei dat de EU-lidstaten het onderwerp zullen bespreken, evenals de Iraanse nucleaire deal, immigratie en situaties in Afrika en Libië.

Çavuşoğlu sprak zondag ook met zijn Finse en Zwitserse collega’s over hetzelfde onderwerp.

Turkije bestrijdt de eenzijdige boringen van de Grieks-Cypriotische regering in het oostelijke Middellandse Zeegebied en beweert dat de Turkse Republiek Noord-Cyprus ook energierechten heeft in het gebied.

Sinds dit voorjaar heeft Ankara twee boorschepen – Fatih en meest recent Yavuz – naar het oostelijke Middellandse Zeegebied gestuurd voor booractiviteiten.

Het Turkse boorschip Fatih begon in mei met boren. Dat gebeurt in een regio 75 kilometer (42 zeemijl) voor de westkust van het eiland Cyprus. Het gebied valt volledig binnen het Turkse continentale plat dat bij de VN geregistreerd staat. Ook zijn de nodige vergunningen verleend.

Athene en de Grieks-Cypriotische regering verzetten zich tegen de Turkse booractiviteiten. Ze dreigen de bemanning van de Turkse schepen te arresteren en zetten tot ergernis van Ankara leiders van de Europese Unie ertoe aan zich bij hun kritiek aan te sluiten. De Turkse boorschepen worden vergezeld door Turkse oorlogsschepen en F-16’s op afstand.

Ondertussen boort Grieks-Cyprus zelf wel in de regio en levert het energieprojecten uit aan internationale bedrijven.

De VS en EU “maken zich zorgen om de Turkse booractiviteiten”, die gevolgd worden door een Israëlisch satellietbedrijf. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 15-07-2019

Jul 15, 2019
Loading posts...