<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Jun 20, 2019

Turkije stuurt tweede boorschip naar Middellandse Zee

Turkije heeft donderdag zijn tweede boorschip, Yavuz, naar de oostelijke Middellandse Zee gestuurd. Begin juli start Yavuz met boren voor de kust van Cyprus.

Dat maakte de Turkse minister van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen Fatih Dönmez bekend.

Het boorschip zal een diepte van 3.300 meter bereiken in de put genaamd Karpaz-1. Die bevindt zich in de baai van Gazimagusa van de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC). Yavuz zal drie maanden boren.

Turkije heeft al een boorschip, Fatih, dat in de regio boorwerkzaamheden verricht. Die is actief in wateren ten westen van Cyprus, terwijl Yavuz in het oosten zal opereren.

“De Grieks-Cypriotische overheid heeft niet het recht om eenzeiding zelf beslissingen te nemen of zelfs maar iets te zeggen over het hele eiland”, benadrukte de Turkse minister.

Turkije heeft de eenzijdige boringen van de Grieks-Cypriotische overheid in het oostelijke Middellandse Zeegebied consequent bestreden. Turks-Cyprioten hebben ook rechten op de hulpbronnen in het gebied, benadrukt Ankara.

Fatih startte 3 mei met offshore boorwerkzaamheden die uitgevoerd worden in een gebied op 75 kilometer (42 zeemijl) voor de westkust van het eiland Cyprus.

Het gebied valt volledig binnen het Turkse continentale plat dat bij de VN geregistreerd staat. Ook zijn de nodige vergunningen verleend.

Griekenland is fel tegen de boorwerkzaamheden en liet vorige week Europa tijdens een top ook daarover zijn ongenoegen uitspreken. (LEES meer)

De Turkse boorwerkzaamheden worden nauwlettend gevolgd door een Israëlisch satellietbedrijf. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 20-06-2019

Jun 20, 2019
Loading posts...