<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Oct 17, 2021

Turkije maakt leven van miljoenen Afrikanen beter

De Turkse staatshulporganisatie TIKA staat in de frontlinie bij de bestrijding van armoede in meerdere Afrikaanse landen, waaronder Kenia. Er wordt in de naam van de mensheid hulp verstrekt aan miljoenen behoeftige mensen op het Afrikaanse continent.

Kenia heeft tot nu toe geprofiteerd van tal van Turkse hulpprogramma’s sinds TIKA daar in 2012 van start ging.

Terwijl de wereld op 17 oktober de Internationale Dag voor de Uitroeiing van Armoede markeert, hebben de armoedebestrijdingsprojecten van TIKA een rimpeleffect gehad. Ze treffen degenen die de hulp het meest nodig hebben en zorgen voor een domino-effect.

In een interview met een groot Turkse persbureau liet TIKA’s coördinator in Nairobi Eyüp Yavuz Umutlu de langetermijnvisie van het bureau in Kenia weten en hoe Turkije gericht is op het uitroeien van armoede in het land met een focus op het verbeteren van de levensomstandigheden van noodlijdende Kenianen.

Umutlu definieert armoede als “de situatie waarin u geen inkomen heeft om in de meeste of al uw dagelijkse behoeften te voorzien”. “Denk daarbij ook aan het ontbreken van sommige openbare diensten zoals gezondheidszorg, onderwijs of andere sociale diensten.”

Hij zei dat bijna alle TIKA-projecten de uitroeiing van armoede in veel sectoren ondersteunen, zoals in de gezondheidszorg, onderwijs, landbouw, water, sanitaire voorzieningen en hygiëne.

Dit jaar schonk TIKA in Lamu County langs de Keniaanse kust krachtige bootmotoren aan vissers. “Ze plaatsen deze motoren op hun dhows en kunnen gemakkelijk naar veel verdere plaatsen in de diepe zee gaan. Daar kunnen ze veel meer vissen dan voorheen”, benadrukte Umutlu. “Hier profiteren de vissershuishoudens flink van.”

Hij vertelde dat TIKA ook vier productiefaciliteiten voor vrouwen heeft opgezet in Marsabit County om werk te bieden, waar kleren, handwerken en kralen worden geproduceerd.

TIKA heeft ook een project voor verbeterd levensonderhoud uitgerold waarbij de productie van organische zeewiermest langs de kust wordt gesteund. “Dit is een van de meest opwindende projecten: mensen halen het zeewier uit de oceaan en maken zo de kust schoon en gebruiken dit zeewier voor het maken van organische mest.”

TIKA heeft in het hele land waterputten geboord om mensen toegang te geven tot water, wat een basisbehoefte is. “In Kajiado hebben we dit project bijvoorbeeld geïmplementeerd en profiteren bijna 3.000 inwoners van één waterput.”

Umutlu zei dat Turkije in de afgelopen drie jaar, via TIKA, verschillende medische kampen in heel Kenia heeft georganiseerd, waarvan duizenden gemarginaliseerde inwoners profiteren van toegang tot gezondheidszorg.

“In deze medische kampen vinden gratis check-ups en operaties plaats en worden voorgeschreven medicijnen uitgedeeld. De medische kampen bevatten ook CT-scans (computertomografie) en ook is er plaats voor tandheelkunde, gynaecologie, urologie, kindergeneeskunde en algemene chirurgie”, onderstreepte Umutlu, wijzend op het feit dat de gezondheid van een individu is gekoppeld aan armoede.

Turkije heeft ook ambulances en medische apparatuur geschenken aan zorginstellingen en scholen gerenoveerd om de bewoners toegang te geven tot goede openbare diensten.

“Bij TIKA is ons belangrijkste doel armoedebestrijding in Afrika. Vooral door onze inkomstengenererende projecten proberen we hen te leren vissen in plaats van vis te geven. In plaats van voedselpakkettendistributie proberen we ons te concentreren op inkomstengenererende projecten.”

Hij voegde eraan toe dat TIKA probeert “mensen te ondersteunen als ze geen apparatuur hebben. We ondersteunen hen met die apparatuur. In het geval van training ondersteunen we ze ook met training. In sommige projecten hebben we ze ook met de markten verbonden. Het kan in Kenia of buiten Kenia zijn, het is een van de belangrijkste dingen voor de echte oplossing van armoede: leren vissen in plaats van de vis te geven.”

TIKA heeft vorig jaar apparatuur gedoneerd aan de Kenya Agricultural and Livestock Research Organization (KALRO) om de voedselzekerheid in het westen van Kenia te vergroten en de landbouw te ondersteunen, die de ruggengraat is van de Keniaanse economie.

Donaties maken deel uit van TIKA’s Sustainable Organic Livelihoods Enhancement Program (SOLEP), dat tot doel heeft een einde te maken aan honger door voedselzekerheid, verbeterde voeding te bereiken en duurzame doelen te promoten in overeenstemming met de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN over landbouw en nulhonger.

TIKA hielp ook de Lessos Farmers’ Cooperative Society in Nandi County door moderne en kritische Turkse machines te leveren voor verbeterde kuilvoerproductie om kwaliteitsvoer voor vee te leveren en op zijn beurt een duurzamere voercyclus tot stand te brengen. De landbouwmachines, die nu honderden mensen in de gemeenschap helpen, zijn 86.000 dollar waard.

Turkije heeft ook in de frontlinie gestaan ​​om Keniaanse boeren op weg te helpen naar de winst van de bijenteelt dankzij donaties van bijenkorven.

De bijenkorven kunnen tot 20 kilogram honing per oogst produceren, die dan kan worden verkocht voor ongeveer 800 Keniaanse shilling (8 dollar) per kilogram. De meeste boeren oogsten de bijenkorven vier keer per jaar, wat neerkomt op 64.000 shilling (592 dollar) per bijenkorf per jaar.

Andere Oost-Afrikaanse landen hebben ook soortgelijke hulp van Turkije ontvangen van lokale TIKA-kantoren, wat het leven van miljoenen mensen heeft veranderd. Ook zijn complete Afrikaanse landen opgebouwd, zoals Somalië. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 17-10-2021

Oct 17, 2021
Loading posts...