<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Sep 24, 2016

Turkije neemt Moody’s niet serieus na verlaging kredietwaardigheid

De Turkse premier Binali Yildirim en Turkse ministers hebben zaterdag gereageerd op de verlaging van de kredietwaardigheid van Turkije van Baa3 naar Ba1, oftewel een niveau waarbij investeringen worden afgeraden, door kredietbeoordelaar Moody’s. De Amerikaanse kredietbeoordelaar deed dat vanwege de mislukte couppoging in het land op 15 juli.

“De Turkse economie is geen economie die zich laat leiden door een paar beoordelaars”, reageerde de Turkse premier.

De Turkse vicepremier Nurettin Canikli vond het een zinloze actie van Moody’s. “Ondanks de negatieve ontwikkelingen in de wereldwijde markt heeft Turkije een van de snelst groeiende economieën.”

De Turkse minister van Economie, Nihat Zeybekci, meldde dat het oordeel van Moody’s ongegrond en bevooroordeeld is. “Turkije groeide in de eerste helft van dit jaar met 3,9 procent, boekt begrotingsoverschotten en creëert nieuwe banen voor zijn burgers. Er is totaal geen overlap tussen Moody’s oordeel en de macro-dynamiek van de Turkse economie. Ik nodig de kredietbeoordelaars uit om eerlijk te blijven en te denken.”

De minister van Handel, Bülent Tüfenkci, liet weten dat de Amerikaanse beoordelaar geen goede analyse heeft gemaakt. “Tot nu toe hadden kredietbeoordelaars het fout in hun beoordeling over Turkije. Turkije groeide dit jaar harder dan 21 Europese landen en OESO-landen en groeit al 27 kwartalen achter elkaar. Ze hebben onze inspanningen niet gezien. Het Turkse volk kan gerust blijven. We hebben tot nu toe deze kredietbeoordelaars altijd laten verbazen en beschamen. De huidige beoordeling is geen weerspiegeling van de werkelijkheid.”

Verrassing

In mei had een andere Amerikaanse kredietbeoordelaar, Standard & Poor’s (S&P), naast het IMF en de Europese Unie, het mis over de Turkse groei.

In juli had de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan na de couppoging zeer harde woorden tegen S&P, die enkele dagen na de mislukte staatsgreep de kredietwaardigheid van Turkije had verlaagd. “Hoe durven ze te zeggen dat er niet geïnvesteerd kan worden in Turkije? Waarom bemoei je je met Turkije? Turkije is niet eens lid van jullie onderneming,” zei Erdoğan tegen persbureau Reuters over S&P. “Dit is een politieke beslissing, genomen in opdracht door ingehuurde lui. Ze waren voorstanders van de coup. Dit doen ze altijd na soortgelijke gebeurtenissen. We hebben dit vaak gezien. Je kunt Turkije niet beoordelen. Binnenkort zullen ze weer hun virussen loslaten”, aldus Erdoğan na de S&P-actie tijdens de nasleep van de couppoging in het land.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA

Sep 24, 2016
Loading posts...