<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Jun 10, 2021

Turkije ontdekt nieuwe grote goudvoorraad

In de oostelijke Turkse provincie Ağrı is een goudreserve van 20 ton ontdekt, goed voor zo’n 1,2 miljard dollar.

Dat maakte de Turkse minister van Industrie en Technologie, Mustafa Varank, donderdag bekend.

Ook is in dezelfde regio een zilverreserve van 3,5 ton ter waarde van 2,8 miljoen dollar ontdekt, liet Varank weten tijdens het bouwstartsein van de nieuwe faciliteit van het Turkse goudmijnbedrijf Koza Altın in Ağrı.

De faciliteit van 160 miljoen dollar, die 500 mensen in dienst zal hebben en indirect 2.000 banen zal opleveren, is van enorm belang voor de economie van zowel Turkije als de regio, benadrukte de Turkse minister.

De faciliteit zal naar verwachting in het laatste kwartaal van 2022 beginnen met goudgieten, voegde hij eraan toe.

Varank vertelde dat het mogelijk is dat er meer goud wordt gevonden. Wat betreft de mijnbouwsector in Turkije, zei hij dat er 13.000 mensen in die sector werken, met investeringen die tot nu toe 6 miljard dollar bedragen.

“Turkije, dat in de vroege jaren 2000 niet in staat was om zelfs maar één gram goud te produceren, produceerde vorig jaar 42 ton goud in 18 actieve mijnen ondanks de coronapandemie”, zei Varank, wijzend op mijnbouwprestaties onder leiding van president Erdoğan.

Terwijl vóór 2001 in alle goudbehoeften van Turkije werd voorzien door import, vermindert de goudproductie van Turkije tegenwoordig het huidige tekort van het land met 2,4 miljard dollar per jaar, benadrukte de Turkse minister.

“Maar dit is niet genoeg. We gaan door met veel nieuwe projecten die de sector nog verder zullen brengen.”

Varank zei dat het in het grootste deel van de geschiedenis van de republiek nooit prioriteit heeft gegeven aan mijnbouw. “Tot het begin van de jaren 2000 werd er geen goud geproduceerd (in Turkije). Is dat omdat er (hier) geen goud is? Natuurlijk niet. Turkije staat op de 12e plaats in de wereld wat betreft bewezen goudreserves, en als we kijken naar het potentieel, behoort het tot de top vijf.”

“Ons land is achtergebleven in de goudproductie als gevolg van verwaarlozing, gebrek aan visie en zelfs incompetentie”, aldus Varank.

Afgelopen december werd nog een grote goudvondst – 3,5 miljoen ons ter waarde van 6 miljard dollar – gedaan in de noordwestelijke Marmara-regio door de Turkse kunstmestproducent Gübretaş. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 10-06-2021

Jun 10, 2021
Loading posts...