<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Apr 20, 2020

Turkije opent nieuw megaziekenhuis van wereldklasse

Dat Turkije ook een heuse revolutie meemaakt op het gebied van de zorg, kan weinig meer niet opgevallen zijn. Maandag ging opnieuw een megaziekenhuis van wereldklasse open, dit keer in de Turkse metropool Istanbul.

Eregast president Recep Tayyip Erdoğan nam via een videoconferentie deel aan de ceremoniële opening van het zorgcomplex waarop acht ziekenhuizen met in totaal 2.682 bedden staan. Hij informeerde iedereen over de nieuwste en onvergelijkbare zorgontwikkelingen van Turkije.

“We bezitten de modernste zorgmiddelen, zo ook bijvoorbeeld onze grote ambulancevloot en -vliegtuigen. In Turkije zijn nu 1,1 miljoen zorgmensen in dienst. We hebben 190 miljard lira (zo’n 26 miljard euro) geïnvesteerd in de zorg. We gaan een nog machtiger Turkije achterlaten aan onze kinderen. Na corona zal een nieuwe wereldorde ontstaan waar Turkije zijn plaats gaat innemen dat het verdient”, sprak Erdoğan.

Binnens- en buitenhuis zit het nieuwe stadsziekenhuis genaamd ´Başakşehir İkitelli´, dat staat op een bouwoppervlakte van bijna een miljoen vierkante meter, vol met de modernste beschikbare technologie, zo ook de zorgapparatuur, is verklaard. Het hospitaal heeft de grootste IC-capaciteit onder één blok van Europa, benadrukte de Turkse gezondheidsminister Fahrettin Koca. “Het aantal zorgmensen in Turkije, 1,1 miljoen mensen, is ongekend in de wereld.”

Het hospitaal is aardbevingsbestendig gemaakt dankzij 2.068 seismische isolatoren en is daarmee het grootste gebouw met dat aantal. Het ziekenhuis kan zelfs tijdens een aardbeving blijven opereren, is verklaard. Ook zit het ziekenhuis vol met beademingsapparatuur van Turkse makelij, welke ook tijdens de ceremonie is gepresenteerd door de Turkse technologieminister Mustafa Varank en de makers, waaronder dronebouwer Baykar.

Het zorgcomplex kent grote kinderspeelruimtes, twee conferentiezalen voor 308 en 348 personen en suites voor gasten.

Video:

Wegen

De wegen van het grote ziekenhuis zijn aangelegd door de staat. Normaliter was dat de taak van de gemeente Istanbul met aan hoofd de omstreden burgemeester Ekrem Imamoğlu van de oppositiepartij CHP. Hij faalde daarin met als verdediging “dat er geen genoeg middelen waren voor de aanleg”. Dat zorgde voor veel commotie in Turkije, waarna desbetreffende ministeries ingrepen en binnen recordtijd de klus alsnog klaarden.

Zorg in Turkije

Turkije is een nieuw tijdperk ingegaan in de zorg nu het een dertigtal grote en zeer moderne stadsziekenhuizen in tientallen Turkse steden bouwt en opent. Een droom van de president komt uit, zoals hij zelf aangeeft. (LEES meer + FOTO’S)

De zorgcomplexen bieden het comfort en kwaliteit van een vijfsterrenhotel, zo omschreven in het Turkse megaproject.

Elf van de megaziekenhuizen zijn voltooid, negen verkeren in bouwfase en nog eens tien in aanbestedingsfase. (LEES meer + FOTO’S)

Vorig jaar opende Turkije het grootste ziekenhuis van Europa. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 20-04-2020

Apr 20, 2020
Loading posts...