<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Feb 18, 2017

Turkije plaatst grootste topstuk ter wereld op megamoskee

De koepel van de Çamlıca megamoskee, die de grootste van Turkije zal worden, is zaterdag verenigd met zijn topstuk. Met zijn hoogte van 7,77 meter en gewicht van 4,5 ton is het moskee-element de grootste ter wereld.

Het topstuk met daarop een halve maan heeft een gouden kleur en is gespoten met nanotechnologie, een primeur in Turkije. De basis heeft een diameter van drie meter. Het in de moskeebouw belangrijke bouwstuk is ceremonieel met gebeden opgehesen.

Turkije plaatst grootste topstuk ter wereld op megamoskee3

Çamlıca

De megamoskee heeft een overdekte ruimte van ruim 125.000 vierkante meter en biedt ruimte aan 37.500 mensen. Daarnaast is er ook een museum (11.000 m²), een kunstgalerie (3.500 m²), een conferentiezaal (3.500 m²) en een bibliotheek (3.000 m²) in de enorme moskee, waar 100 mensen zullen werken. Voor toeristen is er ook een uitkijkplatform met schermen waarop de gebeden en informatie over het geloof in het Engels zal worden getoond.

De megamoskee heeft 6 minaretten van 107,1 en 90 meter hoog. Het aantal vertegenwoordigt de zes zuilen waarin een moslim moet geloven (Imaan). De moskee heeft zijn naam te danken aan de heuvel waarop het staat: de hoogste berg van Istanbul in Üsküdar.

Turkije plaatst grootste topstuk ter wereld op megamoskee2

De Çamlıca moskee zal overal vanuit Istanbul te zien zijn. De megamoskee is nog niet geheel afgebouwd; desondanks kwamen 8.000 moslims vorig jaar bijeen tijdens de heilige nacht Lailat-ul-Qadr. (LEES meer)

Turkije plaatst grootste topstuk ter wereld op megamoskee6

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 18-02-2017

Feb 18, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...