<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 15, 2019

Turkije pleit al vier jaar voor bufferzone in Syrië: ‘VS komt er nu mee’

De beoogde bufferzone in het noorden van Syrië langs de Turkse grens komt onder toezicht van Ankara.

Dat maakte de Turkse presidentiële woordvoerder Ibrahim Kalın dinsdag bekend.

Zijn opmerking kwam na ‘het voorstel’ van de Amerikaanse president Donald Trump om een veilige zone te creëren in Noord-Syrië. Met dat idee kwam Turkije vier jaar geleden ten tijde van regering-Obama, die daarmee niets deed.

Ook kreeg Turkije toen geen internationale steun en nam in de afgelopen jaren het heft in eigen handen nadat de Turkse defensie-industrie daartoe in staat was en nationaal defensiematerieel leverde.

Kalın liet weten dat Turkije vastberaden terrorisme en terreurgroepen zal bestrijden. Het doel van Turkije in Syrië is om de veiligheid van de levens en eigendommen van mensen te waarborgen, benadrukte hij.

Terugtrekking VS

De presidentiële woordvoerder zei dat de Amerikaanse delegatie vorige week Turkije een vijfpuntig en juridisch niet-bindend document gaf over de terugtrekking van troepen uit Syrië.

Vorige week nam een ​​Amerikaanse delegatie – onder wie de nationale veiligheidsadviseur John Bolton, hoogste generaal Joseph Dunford en speciale gezant voor Syrië James Jeffrey – deel aan gesprekken op het presidentiële complex in de Turkse hoofdstad Ankara. De Amerikanen kregen een stevige veeg uit de pan. (LEES meer)

In een verrassende stap kondigde de Amerikaanse president Donald Trump vorige maand de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Syrië aan.

Trump nam de beslissing tijdens een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, waarin de twee leiders het eens waren over de noodzaak van een effectievere coördinatie over het door burgeroorlogen verscheurde land.

Terreursteun VS

Turkije heeft herhaaldelijk bezwaar gemaakt tegen de steun van de VS aan terreurgroep YPG, de Syrische PKK die ook actief is onder de deknamen PYD en SDF. De VS ziet de terreurbeweging als “een betrouwbare bondgenoot” in Syrië en heeft hun enorm veel wapens en uitrustingen uitgedeeld.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 15-01-2019

Jan 15, 2019
Loading posts...