<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 08, 2019

VS botst tegen Turkse muur in Ankara: ‘Geen discussie mogelijk’

Over de nationale veiligheid van Turkije is geen discussie mogelijk, zei de presidentiële communicatiedirecteur van Turkije dinsdag na een bijeenkomst met de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton in Ankara.

“Onze strijd tegen terrorisme is geen kwestie van ‘misschien’ maar ‘wanneer’”, schreef Fahrettin Altun op Twitter.

“De nationale veiligheidsadviseur John Bolton van de VS voerde vandaag gesprekken met zijn Turkse tegenhanger Ibrahim Kalın in het presidentiële complex in Ankara. Ik hoop dat hij tijdens zijn bezoek de wereldberoemde Turkse gastvrijheid heeft leren kennen”, voegde Altun aan zijn verklaring toe.

“De associatie van Syrische Koerden met de door de VS gesteunde terreurgroep [YPG] is een belediging voor het Koerdische volk en ons verstand”, aldus Altun.

De bijeenkomst volgde na uitspraken van Bolton in Israël dat de Amerikaanse terugtrekking uit Syrië een garantie nodig heeft. Turkije moet volgens de VS “de ‘Koerden’ in Syrië niet aanvallen”, refererend naar terreurgroep YPG, de Syrische PKK.

Turkse functionarissen verwerpen elke samenvloeiing van etnische Koerden met PKK/PYD/YPG-terroristen en melden veelvuldig dat die terreurgroep Syrische Koerden, Arabieren en Turkmenen onderdrukt en hen wegjaagt uit Noord-Syrië.

Dinsdag hadden de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en MHP-leider Devlet Bahçeli zware woorden aan het adres van de VS. “De [Amerikaanse en westerse] bewering dat Turkije zich richt tot Koerden in Syrië is eerloos, lelijk, vulgair en belastend.” (LEES meer)

De Amerikaanse delegatie bestaand uit Bolton, de Amerikaanse generaal Joseph Dunford en de onlangs benoemde speciale afgezant van de VS voor Syrië en voormalige VS-ambassadeur in Turkije, James Jeffrey, kreeg dossiers mee uit Turkije met daarin onder andere bewijzen van misdaden van terreurgroep YPG in Syrië.

Ook werd later op de dag bekend dat Bolton, ondanks tegenstrijdige mediaberichten, geen bevestigde afspraak had staan met de Turkse president, die een extra drukke agenda heeft nu verkiezingen naderen, is gemeld. “De gesprekspartner (niveau) van Bolton is onze presidentiële woordvoerder Ibrahim Kalın”, reageerde Erdoğan op persvragen na een andere bijeenkomst.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 08-01-2019

Jan 08, 2019
Loading posts...