<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 08, 2019

Erdoğan en Bahçeli woedend na belediging Amerikanen Koerden: ‘Vuil en eerloos’

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft de Amerikaanse aantijging dat Turkije zich tegen de “Koerden” in Noord-Syrië richt met stevige woorden van zich afgeslagen. Ook haalde MHP-leider Devlet Bahçeli dinsdag in soortgelijke woorden uit naar Amerikaanse topfunctionarissen. Beide leiders benadrukten dat Koerden broeders van Turken zijn.

“Het is onmogelijk om de boodschap te accepteren die [de Amerikaanse veiligheidsadviseur] Bolton in Israël heeft gegeven”, zei Erdoğan tijdens zijn partijbijeenkomst in Ankara. “De bewering dat Turkije zich richt tot Koerden in Syrië is eerloos, lelijk, vulgair en belastend”, haalde de Turkse president uit.

Zondag zei Bolton vanuit Israël dat de VS zijn troepen uit het noordoosten van Syrië niet zal terugtrekken totdat de Turkse regering garandeert dat het geen “Koerdische strijders” zal aanvallen, verwijzend naar de terreurgroep YPG, de Syrische PKK.

Turkije laat weten dat het een [derde] grootschalige buitelandse antiterreuroperatie gaat starten tegen YPG en Daesh, net zoals de twee succesvolle militaire operaties Eufraat Schild en Olijftak.

Erdoğan maakte de Amerikanen en de wereld ook duidelijk dat Turkije vastbesloten is om de beoogde “terreurcorridors” in het noorden van Syrië tegen te gaan. “Turkije maakt geen onderscheid tussen terreurgroepen. Voor Turkije is er geen verschil tussen PKK, YPG, PYD of Daesh”, benadrukte Erdoğan.

Hij zei ook dat Turkije voorbereidingen treft om “Daesh samen met andere terroristische organisaties in Syrië uit te roeien”.

“Binnenkort zullen we actie ondernemen om terreurgroepen in Syrië uit te schakelen en ook terreurbewegingen die ons proberen tegen te houden dat te doen. Turkije heeft zijn bondgenoten altijd gerespecteerd en verwacht dezelfde houding van deze bondgenoten.”

De Amerikaanse en daarmee de westerse associatie van de Koerden met terreurgroep YPG, die volgens Turkije absoluut geen vertegenwoordiger kan zijn van dat volk, is een belediging voor alle Koerden, aldus Erdoğan.

Gele hesjes-PKK

Erdoğan liet ook weten dat er ook PKK-terroristen deel hebben genomen aan de voortdurende protesten van de gele hesjes in Frankrijk. “Er bevinden zich PKK-leden bij die demonstraties in Frankrijk. Ik vraag me af of ze dat hebben onderzocht”, aldus de Turkse president aan het adres van Europa.

Broederschap

De Turkse minister van Defensie, Hulusi Akar, maakte maandag aan iedereen duidelijk dat Turken en Koerden broeders van elkaar zijn en al eeuwenlang dezelfde geografie en brood delen en Turkije juist Syrische Koerden gaat bevrijden van terroristen. (LEES meer + FOTO’S)

Turkije vangt 3,5 miljoen Syriërs op. Rond 350.000 daarvan zijn Syrische Koerden. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 08-01-2019

Jan 08, 2019
Loading posts...