<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 22, 2021

Turkije reageert woedend op buitenlandse financiering oppositiemedia

Turkije heeft woensdag laten weten dat de buitenlandse financiering van enkele oppositiemedia in het land nauwlettend gevolgd wordt. Het land gaat nieuwe maatregelen treffen om buitenlandse invloed tegen te gaan.

In een verklaring liet de Turkse communicatiedirecteur van het presidentschap Fahrettin Altun weten dat het land buitenlandse bemoeienis en invloed niet zal toestaan.

“In een omgeving waar sommige buitenlandse leiders [Joe Biden en co.] openlijk hun intenties en inspanningen uiten om de Turkse politiek vorm te geven [president Erdoğan te verdrijven], kunnen we niet interpreteren dat een buitenlandse staat of instelling verschillende fondsen aan de mediasector verstrekt welke zogenaamd onafhankelijk van de belangen en doelen in kwestie zouden zijn.”

Altun onderstreepte dat de Turkse grondwet de vrijheid garandeert om informatie te ontvangen en door te geven en benadrukte dat de vrije pers de ruggengraat van de democratie is. “Niemand mag eraan twijfelen dat we onze democratie laten beïnvloeden onder valse voorwendselen als persvrijheid of enig ander excuus. We staan ​​geen activiteiten van de vijfde colonne toe onder nieuwe gedaanten.”

“Het is duidelijk dat er behoefte is aan een regeling voor de mediaorganisaties die in ons land opereren met geld van buitenlandse staten of instellingen”, benadrukte de Turkse communicatiedirecteur.

“In de Verenigde Staten is hiervan een voorbeeld te zien: mediaorganisaties die door buitenlandse regeringen in de VS worden gefinancierd, moeten bijvoorbeeld om de zes maanden gedetailleerde informatie over hun werk aan de Amerikaanse autoriteiten verstrekken. Er zijn verschillende mediaorganisaties die in een vergelijkbare status actief zijn in Turkije en die rechtstreeks worden gefinancierd door buitenlandse staten. We zullen zo snel mogelijk de nodige regelingen treffen om de openbare orde hierover te beschermen en het recht van onze mensen op het juiste nieuws waarborgen.”

Deze week werd bekend dat enkele mediagroepen in Turkije die zich “onafhankelijk” en zelfs “anti-Amerikaans en anti-imperialistisch” voordoen, geld hebben ontvangen uit Amerika. Het gaat om een bedrag van meer dan 3,5 miljoen dollar. De lijst is online te vinden. Ook zijn diverse omstreden stichtingen in Turkije gespekt met Amerikaans geld.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 22-07-2021

Jul 22, 2021
Loading posts...