<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Aug 03, 2019

Turkije richt universitair instituut op voor Islamitische economie

Het eerste Turkse instituut voor Islamitische economie en financiën heeft als doel internationale academische studies uit te voeren vanuit het economische centrum van Turkije, Istanbul.

Het Marmara Universitair Instituut voor Islamitische Economie en Financiën (MUISEF) zal zijn studies uitbreiden met verder academisch onderzoek naar onder meer sectorale productdiversificatie en participatiebankieren, vertelt Erol Özvar, rector van de in Istanbul gevestigde universiteit, in een interview.

Özvar zegt dat de interesse in Islamitische economie en financiële studies de laatste 20 jaar steeds populairder is geworden, niet alleen in Turkije maar ook in een breed scala van landen, van Japan tot de VS.

Er zijn een aantal centra in verschillende universiteiten op het gebied van Islamitische economie en financiën, maar MUISEF van de Universiteit van Marmara is de eerste in zijn soort in Turkije wat betreft een academisch instituut, benadrukt de Turkse rector.

Het instituut is opgericht onder een gezamenlijk protocol met het Financieringsbureau van het Turkse presidentschap. “We zullen opleidingen bieden over Islamitische economie en financiën voor afgestudeerde en doctoraatsstudenten uit verschillende disciplines.”

Het instituut wordt opgevat als een wetenschappelijk instituut dat openstaat voor de wereld. “We denken dat openstaan ​​voor internationale interactie, in termen van het produceren en verspreiden van academische kennis, cruciaal is. De instructietaal zal in het Engels zijn. We willen onze studenten ook trainen in het Arabisch en andere talen.”

Potentieel Istanbul Islamitische financiering

Göksel Aşan, directeur van de afdeling financiën bij het presidentschap van Turkije, onderstreept dat geen enkel project kan worden gerealiseerd zonder de juiste wetenschappelijke achtergrond en gekwalificeerd menselijk kapitaal. “MUISEF is opgericht met dit motief.”

Het instituut zal een meer holistische visie op het gebied van Islamitische financiën omarmen en heeft ook het doel om van Istanbul een financieel centrum te maken. Hij benadrukt dat de gebieden van financiële technologieën en Islamitische financiën van cruciaal belang zijn voor het Istanbul Finance Centre (IFC) en merkt op dat het zich zou onderscheiden van andere voorbeelden in de wereld.

Istanbul heeft een groot potentieel op het gebied van Islamitische financiën, zegt Aşan. “Istanbul is helaas ver beneden zijn potentieel gebleven. Islamitische financiën is een van de twee zaken die centraal zullen staan ​​voor IFC. Daarom is dit instituut heel belangrijk voor ons omdat het dit doel zal ondersteunen.”

Het aandeel van de zogeheten participatiebanken [zonder rentesysteem] is tot nu toe onvoldoende gebleven. “De belangrijkste methode om het aandeel van participatiebanken te vergroten, is om financiële diversiteit te waarborgen. Met andere woorden, het is om een ​​nieuwe structuur te creëren waarin zij [participatiebanken] zich wenden tot verschillende financiële instrumenten.”

Het instituut zal hiervoor de wetenschappelijke infrastructuur bieden. “Met rapporten en projecten zal het instituut zowel participatiebanken als ons ondersteunen. Dit is een start, een lont (…) Nu hebben we de lont afgevuurd. Ik geloof dat dit zal zeer snel groeien en wijdverbreid worden”, aldus de Turkse presidentieel financieel directeur.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 03-08-2019

Aug 03, 2019
Loading posts...