<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 22, 2017

Turkije roept ambassadeur VS op het matje en protesteert; hét hele verhaal

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag de Amerikaanse ambassadeur in Ankara John Bass op het matje geroepen.

Aanleiding is volgens Turkije de agressieve houding en behandeling van lijfwachten van de Turkse minister Mevlüt Çavuşoğlu (Buitenlandse Zaken) door Amerikaanse agenten in Washington.

“De ambassadeur van de VS heeft vandaag mondeling en schriftelijk een protest ontvangen naar aanleiding van de onprofessionele en agressieve behandeling van lijfwachten van minister Mevlüt Çavuşoğlu in Washington”, laat het Turkse ministerie weten. “Er is een officieel verzoek ingediend waarbij om verklaring is gevraagd van de VS.”

Vechtpartij

De agressieve houding van Amerikaanse agenten tegen Amerikaanse Turken en lijfwachten van de Turkse delegatie in Washington heeft er ook voor gezorgd dat een groep van illegaal ‘betogende’ sympathisanten van terreurgroep PYD/PKK dichtbij de Turkse groep kon komen, met als resultaat een vechtpartij.

De agenten hielden zich meer bezig met de Turkse delegatie dan de steeds dichterbij komende terreursteuners, die daarbij ook nog met spullen, zoals een megafoon, hebben gegooid op Turken in Washington, vertelt de Turkse Alp Kenan Dereci die gewond is geraakt nadat de illegale groep hem heeft aangevallen.

“We vroegen de veiligheidsdiensten of ze wat zouden doen, maar de agenten bleven zeggen dat alles onder controle was. We hebben de agenten gewaarschuwd dat de ‘betogers’ steeds dichterbij kwamen, maar ze hebben niet geluisterd naar ons. Tijdens hun aanval heb ik een megafoon op mijn hoofd gekregen en heb nu 17 hechtingen in mijn hoofd.”

Turkije roept ambassadeur VS op het matje en protesteert2

Toen de illegaal demonstrerende betogers met vlaggen van terreurgroepen in hun handen de boel nog meer provoceerden, grepen Turkse lijfwachten in. “De media heeft alleen dat tweede deel laten zien. Onbegrijpelijk”, waarschuwt Dereci. “Het lijkt op een geplande actie. Die PKK-ers zijn bovendien gesteund door een Armeense club.”

Bronnen laten weten dat de persoon die een object op de Turken heeft gegooid de PKK-er Kasım K. is. Hij is die dag gevlucht, maar wordt door federale veiligheidsdiensten en politie van Washington gezocht.

De Turkse ambassade in Washington bevestigde dat de aanpak van de provocerende terreursympathisanten een actie uit zelfverdediging is geweest, nadat de Amerikaanse politie onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft getroffen. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 22-05-2017

May 22, 2017
Loading posts...