<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Dec 14, 2019

Turkije roept Amerikaanse ambassadeur op het matje

Turkije heeft vrijdag de Amerikaanse ambassadeur in Ankara ontboden na een Amerikaanse congresresolutie over de Armeense claims met betrekking tot de gebeurtenissen 1915, aldus diplomatieke bronnen.

Namens de VS meldde ambassadeur David Satterfield zich bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij kreeg de sterke kritiek van Turkije te horen, is gemeld.

Het standpunt van Turkije ten aanzien van de gebeurtenissen is dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië plaatsvond toen sommige Armeniërs de kant van binnenvallende Russen kozen en in opstand kwamen tegen Ottomaanse strijdkrachten. Een daaropvolgende verplaatsing van Armeniërs resulteerde in talloze slachtoffers.

Turkije maakt bezwaar tegen de benoeming van de incidenten als “genocide”, maar beschrijft de gebeurtenissen van 1915 als een tragedie waarbij beide partijen slachtoffers leden.

Ankara heeft herhaaldelijk de oprichting van een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië plus internationale deskundigen voorgesteld om de kwestie te onderzoeken. Armenië weigert diens archieven open te gooien. Ook zijn er meldingen dat het juist om een Turkse (moslim)genocide gaat, en geen Armeense.

Deskundigen melden dat zo’n 300 Armeense lobbygroepen de ‘genocide-industrie’ als een bron van inkomsten zien. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 14-12-2019

Dec 14, 2019
Loading posts...