<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 24, 2023

Turkije roept Nederlandse ambassadeur op het matje

Turkije heeft dinsdag de Nederlandse ambassadeur in Ankara Joep Wijnands ontboden. Aanleiding is de verscheuring van een Koran door Pegida in Den Haag. Ankara noemde dat “een gemene aanval”.

“We veroordelen in de sterkst mogelijke bewoordingen de vuige aanval van een Islamofobe persoon in Den Haag op 22 januari, gericht op ons heilige boek, de Koran”, verklaarde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Deze verachtelijke daad, die na Zweden dit keer in Nederland plaatsvond, onze heilige waarden beledigt en een haatmisdrijf is, is een duidelijk teken dat Islamofobie, discriminatie en xenofobie geen grenzen kennen in Europa.”

Deze acties zijn rechtstreeks gericht op de fundamentele rechten en vrijheden, morele waarden en sociale tolerantie van niet alleen moslims maar de hele mensheid en schaadt ook de cultuur van vreedzaam samenleven, is benadrukt.

Ambassadeur Wijnands kreeg te horen dat Turkije “de gruwelijke en verachtelijke daad” veroordeelt en eist dat Nederland dergelijke “provocerende daden” niet toestaat. “We verwachten van de Nederlandse autoriteiten dat ze de nodige maatregelen nemen tegen de dader en concrete maatregelen nemen om herhaling van dergelijke incidenten te voorkomen.”

De verklaring kwam nadat rechts-extremist Edwin Wagensveld, leider van de anti-Islambeweging Pegida, zondag in Den Haag pagina’s uit een exemplaar van de Koran scheurde. Op video van Wagensveld op Twitter was te zien dat hij de uitgescheurde pagina’s van het heilige boek daarna verbrandde.

Verachtelijke aanval

Presidentiële woordvoerder Ibrahim Kalın liet in zijn reactie weten dat Turkije de aanval op de Koran scherp veroordeelt. “Jouw zwarte adem zal het licht van Allah niet kunnen doven”, haalde hij naar Wagensveld uit. “Niemand kan deze fascistische haatmisdaad onder het mom van vrijheid en tolerantie verdedigen. Europa moet een einde maken aan deze duistere trend”, schreef Kalın op sociale media.

De woordvoerder van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK-Partij), Ömer Çelik, hekelde ook de “verachtelijke aanval” op de Koran.

“De Nederlandse autoriteiten moeten duidelijk stelling nemen tegen deze fascistische aanval. Misdaden tegen de menselijkheid dagen de menselijke waarden in Europese steden uit. Dit is een bedreiging voor alle Europese democratieën. Fascisten bedreigen alle religies en menselijke waarden. Gezamenlijke strijd daartegen is essentieel”, aldus Çelik.​​​​​​​

Kruisvaardernazaat

De daad van het Pegida-hoofd volgde op een protest van zijn soortgenoot in Zweden. Daar verbrandde de Deens-Zweedse ‘politicus’ Rasmus Paludan een Koran voor de Turkse ambassade in Stockholm. Turkije veroordeelde, samen met veel andere moslimlanden (LEES meer), ook die aanval en noemde het een provocerende daad en een haatmisdrijf. “Het heiligdom van de door Allah beschermde Koran loopt geen schade op omdat een kruisvaardersoverblijfsel een kopie daarvan verbrandt”, haalde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan uit. Hij had ook een opmerkelijk advies aan de Zweedse regering. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 24-01-2023

Jan 24, 2023
Loading posts...