<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 22, 2017

Turkije, Rusland en Iran bijeen voor oplossing in Syrië

De presidenten van Turkije, Rusland en Iran zijn woensdag tijdens een trilaterale top voor Syrië bijeengekomen. Dat gebeurde in de Russische stad Sochi.

De drie leiders spraken elkaar voor een oplossing in Syrië. Turkije, Rusland en Iran zullen actief samenwerken om de wapenstilstand tussen het Syrische regime en oppositiestrijders, waarvoor ze garant staan, te volgen.

De drie landen zullen zich ook inzetten voor een politieke oplossing in Syrië waarbij meegeholpen zal worden met “het organiseren van vrije en eerlijke verkiezingen”, is verklaard. De nadruk is ook gelegd op de territoriale integriteit van Syrië.

De drie landen zullen later ook een dialoogcongres voor Syrië organiseren, liet de Russische president Putin weten. Voorafgaand zal bepaald worden welke partijen en vertegenwoordigers aan tafel mogen aanschuiven. Ook is gesproken over de wijze van levering van humanitaire hulpgoederen, “die ongestoord en direct getroffen gebieden moeten bereiken”.

De president van Iran, Hasan Ruhani, reageerde dat er “stappen zijn gezet in een belangrijk proces”.

Erdoğan

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan sprak ook over een prioriteit, namelijk dat terreurgroepen (PYD/YPG) niet over Syrië mogen meebeslissen en als gesprekspartner gezien worden. “Niemand kan van ons verwachten dat we aan dezelfde tafel met terreurgroepen, die het nog eens op de eenheid van Turkije hebben gemunt, gaan zitten. Alle mogelijke (vervolg)stappen zijn beoordeeld.”

De Turkse president was vorige week ook te gast in Rusland, waar hij ook over Syrië sprak. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA –SOCHI | Gepubliceerd: 22-11-2017

Nov 22, 2017
Loading posts...